понеделник, 25 март 2024

Кога и как да направим избелване на зъбите

Избелване на зъбите – какво, кога и как

Д-р Даяна Илова е дипломиран лекар по дентална медицина от МУ – София. Завършва образованието си през 2017 г, а в момента специализира Ортодонтия. Работи в дентална клиника Дент Лидерс в София. В ежедневната си практика работи и с деца, и с възрастни. Основните й интереси са насочени към ортодонтията и комплексното лечение на деца, естетичната стоматология и ендодонтията. Като всеки млад специалист, се интересува от последните тенденции в развитието на професията. Д-р Илова търси и усъвършенства най-съвременните методи и средства за лечение в интерес на своите пациенти. Тя е млада, усмихната и приветлива. Обича професията си и се е научила да предразполага и най-плахите пациенти.
д-р Даяна Илова

– Д-р Илова, налага ли се подготовка на зъбите преди избелването?

Д-р Д. Илова:

„Да, прави се почистване на зъбния камък и полиране на зъбите. По този начин се премахват оцветявания, причинени от  външни фактори – кафе, цигари, черен чай, вино (включително бялото), оцветяващи храни и тн. След това почистване се преценява точно от какво и колко агресивно избелване има нужда пациентът. Избелването на зъби при децата се избягва. Хубаво е да се мисли за такива процедури след 18 годишна възраст на пациента.”

– Какви са видовете избелване?

Д-р Д. Илова:

„Има два вида избелване – едното е в кабинета, на зъболекарския стол. Слага се по-висок процент избелващ гел на зъбите и се използва лампа, която засилва процеса на избелването. Другият вариант е домашното избелване (прави се вкъщи) – това е по-щадящият метод. То е с по-ниска концентрация избелващ гел и с прозрачни шини. Те се изработват индивидуално по зъбите на пациента – взимат се отпечатъци и се изработват по тях. В шините се слага гел и се стои определено време. Може да се прилага седмица, две, три – до постигане на оптимален резултат.

Кабинетното избелване е свързано с по-висока чувствителност на зъбите след процедурата. Трябва да се избягват и определени оцветяващи храни и напитки (бяла диета) за определен период от време – 10 – 20 дни. Това е необходимо, защото емайлът след третиране, става по-чувствителен към оцветяване от външни фактори. Това е така заради по-концентрирания гел и светлината на лампата, която още повече засилва процеса. Методът е по-агресивен, в сравнение с домашното избелване”.

– Всички хора ли могат да избелват зъбите си?

Д-р Д. Илова:

„Хората имат много различни естествени нюанси на зъбите и някои от тях не се поддават достатъчно добре на избелване. Много е неприятно, когато пациентът има високи очаквания за холивудска усмивка и после остава разочарован. Винаги предупреждавам пациентите, че може ефектът да не бъде този, който очакват. Затова често предлагам първо да се пробва домашно избелване и ако не даде задоволителен резултат, тогава да се прибегне към кабинетно такова.

Колко често може да се прави избелване?

Д-р Д. Илова:

„Избелването не е вредно, но не е и съвсем безобидна процедура, така че не трябва да се прави прекалено често. Колко често се прави зависи от вече постигнатия резултат, от това колко бързо ще се оцветят зъбите във времето и от честотата на прием на оцветяващи храни и напитки. Въпреки това е по-добре избелване (било то домашно или кабинетно) контролирано от лекар, отколкото домашните методи, които са много разпространени в интернет и сред обществото (козметични препарати с неясен и непроверен състав, сода, лимонов сок и други).

Мога да кажа, че някои от тях са дори пагубни за зъбите. Например търкането на зъбите със сода, смесена с лимонов сок. Този и други подобни много агресивни методи могат да причинят вреди, които са трудно възстановими. Содата, например, е с много едри частици и оставя грапавини по емайла, ако се прави прекалено често. Зъбите освен, че ще се надраскат, ще се и разядат от содата и киселината на лимоновия сок. Така че е абсолютно противопоказно.

Продават се и различни лентички за избелване, които са от неизвестни марки или със съмнително ниска цена и състав. Всички знаем, че нещо ако е прекалено евтино, няма как да има качествени съставки.

Най-добре е избелването да се прилага индивидуално според зъбите и нуждите на пациента и да е под лекарски контрол”.

– Възможно ли е да се постигне истинска холивудска усмивка?

Д-р Д. Илова:

Ефектът холивудска усмивка в повечето случаи се постига чрез изкуствени конструкции. Много рядко зъбите след избелване стават абсолютно бели като плочки за баня. При почти всички пациенти има доста добри резултати, ако се приложат всички стъпки – почистване на зъбния камък и оцветяванията, избелването вкъщи и след това в кабинета. Така че, ако се грижите добре за здравето на зъбите си и следвате инструкциите на стоматолозите, може да имате наистина красива усмивка с възможно най-бели зъби”.

Свързани статии:

Методи за лечение на неправилно подредени зъби и захапка

Кои са най-вредните храни за детските зъби

Мит ли е, че може млечните зъби на децата да не се лекуват

Детските зъби и всички митове и легенди за тях

Кога детето да започне да си мие зъбите

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии