четвъртък, 30 май 2024

Детските зъби и всички митове и легенди за тях

В поредица от статии в madamama.com ще се опитаме да дадем отговори на някои вечни въпроси за детските зъби, от които всички родители се интересуваме.

Сигурно и вие сте се чудили как да почиствате устата на бебето, кога трябва да се появи първият зъб, защо постоянните зъби избиват на втори ред. А питали ли сте се какво да правите, ако зъбите на детето ви не са никак подредени или даже са доста криви? Ами ако детето ви има обратна захапка? Отговори на тези и на още много въпроси потърсихме от специалист по дентална медицина и ортодонтия.

Представяме ви д-р Даяна Илова

д-р Даяна Илова

Тя е от онези стоматолози, които като посетиш веднъж (макар и хич да не ти се ходи на зъболекар), се връщаш отново при нея при следващ проблем. Тя е усмихната и приветлива. Внимателна е и обяснява всяка стъпка от прегледа или лечението. Харесват я и малки, и големи пациенти, защото има подход. Обича професията си и се е научила да предразполага посетителите в кабинета й.

Д-р Илова е дипломиран лекар по дентална медицина от МУ – София. Завършва образованието си през 2017 г., а в момента специализира Ортодонтия. Работи в дентална клиника Дент Лидерс в София. В ежедневната си практика работи и с деца, и с възрастни. Основните ѝ интереси са насочени към ортодонтията и комплексното лечение на деца, естетичната стоматология и ендодонтията.

Като всеки млад специалист, се интересува от последните тенденции в развитието на професията, търси и усъвършенства най-съвременните методи и средства за лечение в интерес на своите пациенти.

Започваме разговора с основния въпрос:

Кога трябва да започнем грижите за устната хигиена на детето и защо?

Д-р Д. Илова:

„Трябва да се грижим за хигиената в устата на бебето още преди появата на първото зъбче. При храненето с кърма или мляко остават остатъци, плака, които могат да предизвикат раздразнение на венците. Затова е хубаво венците на бебето и бузките отвътре да се почистват с марля, напоена с вода или комбинация от вода с кислородна вода (2:1). Марлите са грапави и са подходящи за добро почистване. Задължително е ръцете ви да са чисти. След появата на първия зъб, а и на следващите, почистването след хранене е много важно”.

Първите зъби

Д-р Илова съветва първият преглед на детето при стоматолог да се извърши още след появата на първия зъб. Целта е да се контролира пробивът на зъбчетата. За появата на всеки зъб има ориентировъчен срок и повечето деца влизат в тези рамки. Важно е горе -долу зъбчетата да избиват в определените срокове.

Д-р Д. Илова:

„Има деца, които се раждат с подобно на зъбчета структури, които са твърди и те в повечето случаи се махат. В тези случаи е необходима консултация със стоматолог – хирург. Това се случва много рядко, но трябва да се обърне внимание. Освен това наличието на подобни структури пречи на кърменето”. 

В общия случай първият зъб се появява след около 6-ти месец. При момиченцата избиването на зъбките се случва по-рано, в сравнение с момченцата. Момиченцата се развиват по-бързо като цяло, но все пак е индивидуално и границите са широки. Така че ако на годинка детето ви още няма зъбче, не изпадайте в паника.

Кога да се притесняваме ако детските зъби още не са се появили

„Трябва да се търси причина, ако детето вече е на година и половина и още няма избило зъбче. Изключително рядко деца нямат заложени зародиши на зъби. Случва се обаче да липсват някои зъби, защото това вече е еволюционна тенденция – да намалява броят на зъбите. Причината е, че функцията им е намалена от това, че ние ядем доста по-преработена храна от нашите прадеди. Липсват обикновено втори резци, втори предкътници, често липсват мъдреци или са по-малко, отколкото по принцип”.

Очаквайте скоро статия, в която д-р Илова ще ни разкаже как да научим детето да си мие зъбите.

бивша мадама, настояща мама

- Реклама -

Прочети още

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии