четвъртък, 30 май 2024

Кои са най-вредните храни за детските зъби

На въпроса: „Кои са най-вредните храни за детските зъби?“ отговаря д-р Даяна Илова.

Д-р Даяна Илова е дипломиран лекар по дентална медицина от МУ – София. Завършва образованието си през 2017 г., а в момента специализира Ортодонтия. Работи в дентална клиника Дент Лидерс в София. В ежедневната си практика работи и с деца, и с възрастни. Основните й интереси са насочени към ортодонтията и комплексното лечение на деца, естетичната стоматология и ендодонтията. Като всеки млад специалист, се интересува от последните тенденции в развитието на професията. Д-р Илова търси и усъвършенства най-съвременните методи и средства за лечение в интерес на своите пациенти. Тя е млада, усмихната и приветлива. Обича професията си и се е научила да предразполага и най-плахите пациенти.   
д-р Даяна Илова

Кои са най-вредните храни за детските зъби?

Може би повечето родители постоянно мърморим на децата си, че вафлите, шоколадите, сладоледът и бонбоните са вредни храни и за организма, и за зъбите им. Вероятно обаче няма дете, което да не обича сладко. Вероятно няма и родители, които поне понякога да не дават на децата нещо сладко.

Как да изберем най-малко вредните за техните зъби сладки храни?

Д-р Даяна Илова ни отговаря:

Най-вредните и лоши храни за зъбите са смучещите бонбони и близалките. Защо? Не само защото са сладки и не особено хранителни, но и защото са източник на чист въглехидрат, който е храна за микробите. Друга причина да са толкова вредни за зъбите е, че те стоят много по-продължително време в устата на конкретно място (близо до зъбите). И се смучат дълго време. Децата не трябва да прекаляват със сладките храни. Ако все пак им разрешаваме такива, трябва консумацията да е максимално кратка и след нея да се почистят зъбите. Ако не да се измият, то поне устата да се изплакне с вода. Важно е остатъците от храна да се задържат колкото може по-кратко време около зъбите”.

За финал – не че не го знаете ;), но и ние да ви кажем – здравословната храна е много важна за децата.

Хубаво е да хапват често плодове, зеленчуци, млечни продукти и месо (ако нямат хранителни непоносимости, например към глутен, лактоза и т.н.). Важно за общото здраве на децата е да се хранят разумно и разнообразно.

Свързани статии:

Мит ли е, че може млечните зъби на децата да не се лекуват

Детските зъби и всички митове и легенди за тях

Кога детето да започне да си мие зъбите

- Реклама -
Предишна статия
Следваща статия

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии