четвъртък, 30 май 2024

Мит ли е, че може млечните зъби на децата да не се лекуват

Мит ли е, че може млечните зъби на децата да не се лекуват?

С две думи – мит е! Това ни отговаря кратко и категорично стоматологът д-р Даяна Илова – нашият помощник по въпросите, свързани с детските зъби.

Д-р Даяна Илова е дипломиран лекар по дентална медицина от МУ – София. Завършва образованието си през 2017 г., а в момента специализира Ортодонтия. Работи в дентална клиника Дент Лидерс в София. В ежедневната си практика работи и с деца, и с възрастни. Основните й интереси са насочени към ортодонтията и комплексното лечение на деца, естетичната стоматология и ендодонтията. Като всеки млад специалист, се интересува от последните тенденции в развитието на професията. Д-р Илова търси и усъвършенства най-съвременните методи и средства за лечение в интерес на своите пациенти. Тя е млада, усмихната и приветлива. Обича професията си и се е научила да предразполага и най-плахите пациенти.

Д-р Д. Илова:

„Една инфекция, която се е локализирала в зъбчето се развива – от кариес става възпаление на нерва на зъба (пулпит), който при нелекуване се превръща във възпаление на костта под зъба (периодонтит). Тези състояния са свързани с болка, дори образуването на гной, подуване и тн. Това са признаци на много сериозна бактериална инфекция. Не трябва да се допуска такава ситуация, защото могат да се увредят зародишите на постоянните зъби, които се намират точно под временните им предшественици”.

Д-р Илова разяснява, че детето може да не го боли или в един момент да спре да го боли, но инфекцията не изчезва без вземане на необходимите мерки. Микроорганизмите увреждат зародиша на постоянния зъб и той може да порасне с различни дефекти по емайла. След това във времето зъбът не е толкова здрав и е по-предразположен към кариеси и пулпити. Това много утежнява ситуацията и състоянието на цялото постоянно съзъбие.

Д-р Д. Илова:

„Освен всичко друго, една постоянна инфекция в устата, която е зона в лицево-челюстната област и главата, не е за подценяване. Много са редки случаите, но може да стане и опасно за цялостното здраве на детето. Тоест, в никакъв случай не трябва да пренебрегваме кариесите и лечението на временните зъби. Това е абсолютно безотговорно.

Млечните зъби на децата започват да падат от около 6 г. до към 10 г. – 12 г. възраст. А дъвкателните временни зъби се сменят чак на 8 – 9-годишна възраст. Млечните зъби стоят достатъчно дълго, така че не можем да си позволим да поддържаме една постоянна инфекция в устата на децата”.

Освен това, при възникнал проблем зъбът става черен и не изглежда добре.

Детето не може да дъвче нормално, дори и да не го боли много – тоест нарушена е и функцията на зъба.

Какво да правим, ако избие постоянен зъб, а млечният все още не е паднал?

Д-р Д. Илова:

„Когато видим, че дори малка част от постоянния зъб се е показала, временният зъб веднага трябва да се махне. Временният в повечето случай се разклаща в хода на пробиване на постоянния. Но в някои случаи зародишът е на малко по-различно място, леко наклонен или му е такава позицията, че той не може да разклати напълно временния зъб. Така млечният стои сравнително стабилен, а постоянният се показва от някъде. Точно затова трябва да се махне временният зъб, за да може постоянният да си влезе на мястото и да не се изкриви. Ако това се случи и постоянният се изкриви в някаква посока, тогава вече се прилага ортодонтско лечение”.

Д-р Илова ни разказва, че е често разпространено при децата долните предни зъби да поникнат на два реда. Причината е, че постоянните поникват по-отвътре към езика, а временните са по-напред. Точно заради различната позиция на зародиша на постоянния зъб и на временния зъб в един момент и двата са в устата.

Д-р Д. Илова:

„Това е много страшно за родителите, но всъщност не е проблем. Като се махне млечният, постоянният, под натиска на езика, си отива на мястото, ако има достатъчно такова в челюста. При някои деформации няма място, например – по-малка челюст, по-големи зъби или някакви други фактори, които правят невъзможно правилното нареждане на зъбите.

Ако обаче постоянният зъб е поникнал повече, по-трудно ще отиде там, където му е мястото. Така че, пак казвам – видим ли изникване на постоянен зъб, временният трябва да се извади”.

Какво покрива Здравната каса за лечение на най-малките?

Здравната каса осигурява частично финансово покрити манипулации за лечение на деца, повече на брой от тези при възрастните. Децата до 18 г. имат право на един преглед годишно и на четири манипулации. Избор на родителите е с какъв материал да се работи и по какъв начин, в зависимост от проблема със зъбите на детето – кариес, вадене на млечен или постоянен зъб, кореново лечение. За сравнениие при възрастните манипулациите са 3 и са по-малко финансово обезпечени.

Свързани статии:

Детските зъби и всички митове и легенди за тях

Кога детето да започне да си мие зъбите

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии