четвъртък, 30 май 2024

Методи за лечение на неправилно подредени зъби и захапка

На въпросите, свързани с лечението на неправилно подредени зъби и захапка отговаря д-р Даяна Илова

Д-р Даяна Илова е дипломиран лекар по дентална медицина от МУ – София. Завършва образованието си през 2017 г., а в момента специализира Ортодонтия. Работи в дентална клиника Дент Лидерс в София. В ежедневната си практика работи и с деца, и с възрастни. Основните й интереси са насочени към ортодонтията и комплексното лечение на деца, естетичната стоматология и ендодонтията. Като всеки млад специалист, се интересува от последните тенденции в развитието на професията. Д-р Илова търси и усъвършенства най-съвременните методи и средства за лечение в интерес на своите пациенти. Тя е млада, усмихната и приветлива. Обича професията си и се е научила да предразполага и най-плахите пациенти.  
д-р Даяна Илова

Мечтаната усмивка се постига не само с добро миене на зъбите и лекуването им навреме. За красива усмивка са нужни подредени зъби и правилна захапка. Не само заради естетиката, но и от гледна точка на функцията. Не добре подредените зъби, струпаните зъби, са условие, при което по-лесно се събира плака. Те се почистват доста по-трудно, предупреждава д-р Д. Илова.

Д-р Д. Илова:

„При не добре подредените зъби това системно, недостатъчно качествено почистване води до проблеми със зъбоподдържащия апарат (пародонта)– зъбите се оголват, след това се разклащат, костта се стопява от това хронично възпаление. Накрая, в най-лошия случай, се стига до преждевременна загуба на зъбите от това, че те нямат достатъчно добра поддръжка в костта”.

Преди да стигнем до методите за изправяне на зъби и до лечението на захапката, нека да разберем какви са причините за тези проблеми.

Вредните навици при децата причиняват деформации

Д-р Илова разказва, че лекува много деца със средно тежки и много тежки лицеви деформации. Тези деформации са свързани с наследственост (например по-изявен растеж на долната челюст, т. нар. обратна захапка) или с вредни навици като:

– смучене на пръст;

– смукане на бузата или устната;

– постоянното захапване (и дъвчене) на различни предмети – химикалка, молив;

– затруднено дишане през носа и дишането (и спане) с отворена уста, което е предизвикано от физиологичен проблем – постоянна алергия или проблеми в носа, трета сливица и т.н.;

– изнасяне на долната челюст напред (подражание) и др.

Вредните навици, например смученето на пръстчето, се елиминират първо с убеждаване, съветва д-р Илова. Ако не става с убеждаване и махане на пръстчето, има различни силиконови апаратчета, които служат като бариера. Това е най-съвременният метод. Преди време са слагали вълнени ръкавички или са мазали пръстчето с горчиви субстанции.

При всички положения е по-добре детето да смуче биберон/залъгалка, вместо палец. Правилният анатомичен биберон (и/или кърменето) имат полезна функция за правилното развитие на детските зъби и челюсти. Но трябва да внимаваме. По-продължителната във времето употреба на биберон и/или залъгалка може да причини нездравословен натиск на зъбите – те да отидат по-напред, долната челюст да остане по-назад и да стане несъответствие, не добро развитие на челюстите. Ориентировъчно храненето с биберон и използването на залъгалка трябва да е до 1 г., година и половина. След това трябва детето да се учи да се храни с лъжичка, да пие от чаша. „Тези неща, колкото и елементарни да звучат, са важни за формирането на лицево-челюстната област – на правилната функция на езика, на бузите, устните, на зъбите, челюстите, за да могат те да се развият в синхрон, в какъвто трябва да бъдат”, допълва д-р Илова.

Ако например детето диша през устата и спи с отворена уста, значи има някакъв проблем и задължително се насочва към УНГ специалист. Добре е да се намери решение на дадения проблем, защото всички тези вредни навици могат да причинят нежелани деформации на челюстите и на зъбите. Това влияе освен на функцията, на естетиката, на отхапването, и дъвченето, след това и на долно-челюстните стави.

Д-р Д. Илова:

„Превенцията на тези деформации започва с първото посещение на детето при стоматолог. Не всички стоматолози са със специалност ортодонтия. Но всички трябва да имат базова представа дали детето има нужда от специализирана консултация с ортодонт в съответната възраст, или нещата ще се развият благоприятно. Добре е още при първите прегледи родителите да дадат информация на стоматолозите, ако детето има вредни навици”.

Ако детето има наследствена деформация – например обратна захапка, това се вижда още в ранна детска възраст, казва д-р Илова. В такива случаи долната челюст е по-напред от горната и започва да я изпреварва като растеж и захапката се обръща. Този тип деформации трябва да се хванат възможно най-рано, за да се стопират и да се елиминира действието им. Защото неблагоприятното действие на растежа продължава до пубертета, дори и след това.

Д-р Д. Илова:

„Ако искаме да коригираме обратна захапка това може да стане в периода на растеж на организма – до около 18 г. при момчетата и 16 г. при момичетата. Не е възможно да се коригират подобни деформации след пубертета, освен чрез хирургическа намеса. Затова не трябва да се губи време. Обратната захапка при най-малките деца се лекува със силиконови апаратчета, приличат на боксьорска шина, меки са и са занимателни за децата. Трудно се свиква, особено при по-малките, но усилията си заслужават.

Растежът на челюстите е до 18 – 20 г. (при момичетата завършва на по-ранна възраст)- Ако искаме да стимулираме или потиснем растежа на челюстите, можем да го направим с различен тип апарати. След тази определена възраст растежът на скелета и на лицето спира. Затова ще можем съвсем малко да влияем на обема на челюстите и на самия скелет – ще можем да „движим” само зъби. Това е основната разлика между лечението на подрастващи деца и на ортодонтски възрастни пациенти – след 18 – 20 г. (като може да се прилага лечение и на 60 г.). Възможна е подредба на зъбите и в по-късна възраст, но става по-трудно.

Затова съветът ми е колкото може по-рано при нужда да се коригира захапката при децата, а не да се чака да се сменят млечните зъби или да се отлага във времето”.

Д-р Илова, а какви са методите за подреждане на неправилно подредени зъби при възрастните пациенти?

Д-р Д. Илова:

„При възрастните движението на зъбите в определна посока се постига с фиксирани апарати, това са брекети. Те могат да бъдат от външната страна на зъбите или от вътрешната (наричат се лингвални – те не се виждат при усмивка, но се поддържат по-трудно и в наши дни не са чак толкова разпространени).

Сега е много актуално лечението с прозрачни шини – наричат се алайнери. Те са абсолютно невидими. Слагат се на горните и долните зъби и са доста естетични. Възрастните пациенти често държат брекетите да не се виждат при говор и усмивка. Технологията постоянно се развива, откакто са създадени, и вече могат да лекуват и по- тежки деформации. Не всеки пациент обаче може да бъде излекуван с тях. Преценката за това какви апарати са подходящи се прави след подробен анализ на модели и снимки на зъбите.

Голяма част от пациентите нямат против да носят дори добре познатите вече метални брекети, които си вършат прекрасно работата, просто не са “невидими“.

А при децата?

Д-р Д. Илова:

Лечението на деца с изцяло млечни или смесени – млечни и вече поникнали постоянни зъби, се провежда с пластинки (т.нар. шини) и подобни на тях апарати. При дете, което е сменило всичките си млечни зъби с постоянни такива, шините вече не могат да свършат достатъчно добра и прецизна работа – тогава за подреждане на зъбите се използват брекети.

Само специалистът ортодонт може правилно да прецени във всеки момент от развитието на детето от какво точно лечение се нуждае то за корекция. Общопрактикуващите зъболекари са тези, които основно насочват родителите към консултация със специалист при нужда.

За някои деформации (обратна захапка) е критично важно да се започне възможно най-рано ортодонтско лечение”.

Може ли да се сложат подходящи шини само на изкривените зъби отгоре или отдолу?

Д-р Д. Илова:

За правилното подреждане на всички зъби е много важно да се сложат брекети и на горните, и на долните зъби. Причината е, че всички зъби са една система и са в синхрон. Като искаме да подредим едните, не може да не „пипнем” другите. В много редки случаи и при нужда от съвсем леки корекции е допустимо да се сложат брекети само в едната челюст.

Колко време отнема изправянето на зъбите?

Д-р Д. Илова:

„В общия случай – около година за леки случаи и около 2 г. (и повече) за по-тежките, при условие, че всичко се случва, както трябва. Агресивното придвижване на зъби за кратък период от време не е полезно за тях. Целта не е само краен резултат на подредба, а и стабилност на този резултат. Затова преместването на зъбите трябва да се случва бавно. Освен това, при форсирано лечение за кратък период – след сваляне на брекетите, зъбите ще започнат да се връщат в първоначалните си позиции много бързо. Зъбите имат тенденцията във времето да се връщат там, където първоначално са били, което е генетично заложено.

Колкото и добре да сме направили лечението, колкото и време да сме отделили, накрая на лечението след сваляне на брекетите е много важно резултатът да се задържи. Носят се апаратчета или прозрачни шини за определено време, за да се задържи постигнатият резултат. При възрастни пациенти (след 18 год. възраст) често се използва фиксирана ретенция (залепена тънка тел от вътрешната страна, по-често на долните предни зъби) – по някакъв начин да се захващат горните и долните зъби, което не им позволява да се разместят.

Теоретично – поне половината от времето, в което сме били в период на активно лечение, например с брекети, трябва да се носи ретенционен апарат”.

Очаквайте скоро в madamamama.com съветите на д-р Даяна Илова за това как да постигнем холивудска усмивка с искрящо бели зъби.

Свързани статии:

Кои са най-вредните храни за детските зъби

Мит ли е, че може млечните зъби на децата да не се лекуват

Детските зъби и всички митове и легенди за тях

Кога детето да започне да си мие зъбите

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии