четвъртък, 30 май 2024

Инвестирайте пари в хубаво спално бельо     

Как избирате спално бельо?

Как избирате спалното бельо? По цвят? Да Ви подхожда на интериора в спалнята? На допир? Да Ви е меко и приятно като го докосвате? По размер?

Ето, няколко съвета на какво да обърнем внимание при избора:

Да подхожда на другите неща в стаята

Стаята ми е в бяло и малко зелено, така че няма как да сложа червени чаршафи с жълти рози. Лично аз купувам светли чаршафи със зелени елементи.

Размерът е много важен

Предлаганото на българския пазар спално бельо е с твърде много различни размери, даже понякога човек, когато пазарува онлайн може да се обърка. Освен размера на матрака е важно да знаете и размера на завивката Ви. Обръщайте внимание и на размерите на калъфките. И там стандарите са различни. По-голямата част са 70 х 50 см, но има и 60 х 50 см, както и др.

Какво е включено в комплекта

При двойнитите комплекти спално бельо може да има 4 възглавници – две по-големи и две нормални. Никога не си поръчвам спално бельо с 4 възглавници. Сигурно защото не обичам да имам излишни вещи 🙂

Материята на спалното бельо

Сатен

След размера е хубаво да обърнете специално внимание на материята. Мен ако питате – сатена и сатенирания памук ги избягвайте. На сатени чаршафи спят само по филмите – толкова студено и пързалящо се спално бельо хич не Ви трябва.

Сатениран памук

Това е малко по-добре от сатена – на допир е ок, но мен ми идва хладно спането на такива чаршафи. Не ги препопоръчвам.

Памучен сатен

Да, правилно разбирате – различи са. Памучният сатен е скъп и качествен материал – произвежда се от висококачествен памук. И цената му е доста висока

Ранфорс

Ранфорсът представлява 100% памук, който е доста предпочитан материал за спално бельо, заради съотношението цена-качество. Изключително издръжлив на употреба, а в същото време – мек и приятен на допир.

Египетски памук

Египетският памук е S-класата на спалното бельо. Комфортът при спане в такива чаршафи напълно оправдава високата цена на комплектите.

Други материи за спално бельо

Има още много материи, използвани при направата на спално бельо – бархет, поликотон, хасе и мн. др.

Съветът на непрофесионалиста

Моят съвет е – изберете си хубави завивки – зимна и лятна с голям размер. После си купете чаршафи – хубави (египетски памук или ранфорс с виско качество). Не е нужно да имате – 7-8 комплекта. Само ще Ви заемат място в гардероба. 2-3 комплекта са Ви напълно достътъчни да изкарат 10-тина години 🙂

П.С. Ако имате време и желание може да изгладите чаршафите. Баба ми, преди години, винаги когато ѝ идваха гости (обикновено племенниците от Видин) им гладеше чаршафите преди да ги постеле на леглото. От нея знам, че ако ги изгладиш след пране и ги оставиш в гардероба изгладени ще пожълтеят. Едно време чаршафите бяха само бели и може би съветът ѝ се отнася само за белите… Сега аз като ги извадя от сушилнята ги гладя (за да „стоят“ добре в гардероба). 🙂 Всеки със странностите си…

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии