четвъртък, 30 май 2024

Великден е! Христос воскресе

Великден е най-големият празник за всички християни, наричан още празник на всички празници. В Християнската религия на Великден се чества възкръсването на Исус Христос. Смята се, че това е най-великото събитие в историята на човешкия род. Вярващите се поздравяват с думите “Христос воскресе!”  

Традицията

Според народната традиция в украсата за Великден се включват червени и пъстри яйца. На празника деца и възрастни се „сборват“ с яйцата, като гледат чие яйце ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

За празнуването на Великденските празници съществуват различни обичаи, вярвания и предания. Яйцата и козунакът обаче си остават основните елементи на великденската празнична трапеза. Традицията повелява яйцата да се боядисват в четвъртък – на Велики четвъртък или в събота – на Велика събота.

В миналото яйцето често пъти се е асоциирало с Вселената

Консумирането на яйца по време на пости било забранено. Но тъй като през пролетта кокошките снасяли най-много яйца, хората започнали да ги варят, за да ги запазят за по-дълго време. Яйцето се разглеждало и като символ на прераждането през пролетта. Броят на яйцата за боядисване се определял спрямо броя на членовете на семейството, а в селата – и от броя на кокошките носачки. Боядисването на яйцата ставало рано сутрин на Велики четвъртък от най-старата жена в семейството. Първото яйце задължително се боядисвало в червен цвят.

„Парашките“, както наричали писаните яйца, не са били предназначени за ядене, а за подаряване. Най-голяма сила имало първото снесено яйце, а първите червени яйца хората слагали в сито, постлано с нова кърпа, за да може слънцето да ги види и да се усмихне. Вярвало се, че тези яйца имат силата да предпазват и да лекуват. Първото яйце освен под иконостаса се слагало и в сандъка с моминския чеиз, или се заравяло в средата на нивата, за да пази от градушка. Червените яйца имали и друга символика – когато дойде гост на Великден, трябвало да му се подари червено яйце, за да не напуска богатството дома.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии