четвъртък, 30 май 2024

Кога детето да започне да си мие зъбите?

Кога детето трябва да започне да си мие зъбите и как да го научим

В устатата на детето ми изникнаха повечето зъбки. С тях изникнаха и много въпроси.

Кога точно да започна да му мия зъбите?

Каква да е четката? А пастата?

Как да го науча да ги използва сам?

Сигурна съм, че не съм единствената, която си е задавала тези и още куп въпроси. Често си говоря с други майки и обменяме опит (естествено не само за зъбите на децата 🙂 ). Все пак обаче реших, че най-достоверна информация по темата може да ни даде дентален лекар.

Д-р Даяна Илова е дипломиран лекар по дентална медицина от МУ – София. Завършва образованието си през 2017 г., а в момента специализира Ортодонтия. Работи в дентална клиника Дент Лидерс в София. В ежедневната си практика работи и с деца, и с възрастни. Основните й интереси са насочени към ортодонтията и комплексното лечение на деца, естетичната стоматология и ендодонтията. Като всеки млад специалист, се интересува от последните тенденции в развитието на професията. Д-р Илова търси и усъвършенства най-съвременните методи и средства за лечение в интерес на своите пациенти. Тя е млада, усмихната и приветлива. Обича професията си и се е научила да предразполага и най-плахите пациенти. 

И започваме директно с полезните съвети

Важно е четката да е с малка глава и пастата да е детска. Хубаво е и двете да са съобразени с възрастта на детето, казва стоматологът д-р Даяна Илова.

Д-р Д. Илова:

„Това е важно, защото малките деца още не могат да изплюват и гълтат голяма част от пастата. Поглъщането на по-голямо количество на паста с флуор, не е полезно. Затова и детските пасти са без флуор. Той е важен за поддържането на здравето на зъбите, обаче във възраст, в която вече децата могат да изплюват. Не е фатално да погълнат малко количество, но въпросът е да не е системно”.

А чудили ли сте се колко паста за зъби да сложите на четката

Количеството трябва да е колкото грахово зърно (важи и за възрастните). Важно е да се измиват всички повърхности на зъбите – отвътре и отвън. Движенията на четката да са като кръгчета.

Д-р Д. Илова:

„Оприличаваме движенията на дим от коминче или кръгчета. Така е по-лесно децата да ги възприемат и да ги изпълняват с ръчичка. Най-важно за устната хигиена е редовното почистване – сутрин и вечер. Вечерното миене е най-важно”.

До 3-годишна възраст трябва да са поникнали всички 20 временни зъба в устата на детето

И ако до тази възраст все още не сте го завели на стоматолог, хубаво е вече да го направите. Даже е задължително след 3 г. то да ходи веднъж годишно на профилактичен преглед, за да се следи състоянието на временните зъбки. Разбира се, ако има някакви проблеми, се налагат и по-чести прегледи.

Д-р Д. Илова:

„В началото учим детето как да си мие зъбите. Разказваме го под формата на приказка или история, за да може то да се заинтригува и да разбере. По време на първия преглед му обясняваме с какво се занимава зъболекарят, за да му е малко по-ясно и да не му е такъв голям стрес. Ако детето е по-подготвено, ако вече е влизало в кабинет, виждало е лекари, машини и тн., със сигурност е по-добре за него, когато се наложи същински преглед и работа върху проблем”.

Често в кабинета си д-р Илова използва интересни оцветяващи таблетки за плаката и разтвори, за да показва на децата как да мият добре зъбите си.

Д-р Д. Илова:

„Разказваме на децата за микробите, които заживяват в зъбите и се хранят с нещата, които остават покрай зъбите, когато не ги измием”.

Д-р Илова съветва родителите да внимават какво говорят за лекарите и зъболекарите пред децата си, защото те попиват информацията. Не е добре да разказваме колко ни е боляло при зъболекаря или че имаме страх от игли. Не е добре и да плашим децата със зъболекар или лекар, защото те започват автоматично да свързват бялата престилка с нещо лошо и страшно. Така те придобиват неприятна представа и ще реагират остро, когато се наложи посещение при лекар и зъболекар, което така или иначе се налага в някакъв момент.

Д-р Д. Илова:

„Затова съветвам родителите първият преглед, дори първите няколко, да са опознавателни. Детето да разгледа кабинета, обстановката, лекарите, облеклото; да чуе звука от машините, да усети миризмата и тн. Важно е да не започваме със същинската част, която е плашеща за децата, особено ако има и някаква болка. Затова и не трябва първото посещение да е чак след появата на подуване или болка.

За повечето деца посещението в кабинета е голям стрес, за родителите също

Ние се опитваме да предразполагаме децата най-вече с положителна нагласа, с игра или с някакви подаръчета. Важен е индивидуалният подход към всяко дете. И съответно резултатите се виждат във времето. Голямо удоволствие е, когато в един момент виждаме, че детето вече е преодоляло страха си и се държи разумно и търпеливо”.

Очаквайте скоро в madamama.com отговори на важни въпроси, свързани с млечните зъби на децата.

Свързани статии: Детските зъби и всички митове и легенди за тях

- Реклама -
Предишна статия
Следваща статия

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии