понеделник, 13 май 2024

Първо море – шок и ужас

Време ли е за първо море на бебето?

Аз си спомням първото море на моето бебе – беше на около седем месеца. Заведохме го май месец, когато слънцето не е толкова силно, уж само за крайбрежни разходки. Да диша чист въздух и да приема витамин Д. Да, обаче през месец май аз го обличах от главата до петите и дори му слагах плетеното от баба му елече, да не би да настине.

Кога да заведем детето на първо море?

Безкрайни са споровете дали и кога трябва да заведем за първи път бебето на море. Аз лично съм виждала всякакви странни случаи на плажа (освен моя😊). Последният беше на чужденци, които в най-голямата юлска жега бяха довели двумесечното си бебе. Чувала съм и обратните мнения – детето трябва да стане на няколко години преди да стигне до крайбрежието.

Както при всичко друго в отглеждането на деца, и тук истината е някъде по средата

Ползите от морето са огромни, но добре трябва да преценим и рисковете. Повечето специалисти съветват да изчакате поне до 9-10 месеца преди да заведете бебето на плажа. А препоръката на Международната педиатрична асоциация е, че за децата до 3-годишна възраст морето и дългите пътешествия не са подходящи. Масово обаче родителите не чакат чак до тази възраст. Определено обаче мястото на едномесечно бебе не е на плажа. Там слънцето е силно за нежната кожа на новородено, има твърде много микроби, както на пясъка, така и във водата. Малките деца много по-лесно се претоплят защото имат по-голяма телесна повърхност, недоразвити потни жлези и са много чувствителни към промените на околната среда. Затова много лесно се претоплят и обезводняват. Така че, ако сте от тези родители, които нямат търпение децата им да идат на море, да карат колело и да скачат с бънджи, все пак е по-добре да се въздържите в този случай.

Колко време да стоим

Когато детето е достигнало до възрастта за море, е хубаво да отделите повече време за първата почивка. Нужно е поне седмица, а още по-добре 10 дни. Така малкото дете ще има време да се адаптира с драстичната промяна в ежедневието му. Така най-общо можем да разделим почивката на три части:

Първата  част  –  период  на  приспособяване.  По време на тези няколко дни не променяме почти нищо от ежедневния режим на бебето – спане, хранен, разходки. Не ходим на плаж.

Втората  част  –   можем да  заведем  детето   на  плажа  в  часовете до 11:00 ч. и след  17:00 ч. Първоначално е с тънка горна дреха, изцяло под чадъра. Можем да вземем басейн и да го напълни с морска вода.

Третата  част  –  през последните 2-3 дни вече може да оставим детето да лази по пясъка и да цапа в морето.

Така избягваме основната грешка, която правят много от нас като пускаме детето в морето още от първия ден и то често се оказва болно или изгоряло.

Слънцезащитен крем

Дори да сте противници на постоянното мазане със слънцезащитен крем, задължително трябва да мажете малкото дете и то с възможно най-високия фактор. Марки и видове има хиляди, но ако имате възможност по-добре инвестирайте в скъпа козметика за детето. И го мажете често, защото чувствителната детска кожа изгаря за минути дори при по-слабо слънце.

Какво да ядат

Това е един от най-големите проблеми, когато отиваме на море или изобщо, когато пътуваме с малко дете. Ако все още е на кърма, е доста по-лесно, но ако вече е захранено става малко по-сложно. Единият вариант е да приготвите бурканчета с домашни пюрета. Ако обаче ходите за по-дълго време, ще падне голямо готвене. А и в жегата те бързо може да се развалят. По принцип в горещото време престоялата храна може да ни създаде сериозни проблеми. За чувствителните детски коремчета е нужно много малко, за да ги раздразни.

Друг вариант са пюрета от магазина – почти във всеки магазин и аптека продават такива. Разбира се, трябва да имаме уред за затопляне. И отново важно правило – изхвърлете останалото количество, защото в жегата се разваля много бързо. В някои морски градове предлагат кухня – дори има вариант да се запишете на общинска кухня. Това е идеалният вариант, но за съжаление не навсякъде е достъпен. Частните кухни също правят доставки през лятото, но не навсякъде, а и със сигурност ще излиза доста по-скъпо.

Когато и да решите да заведете детето си на първо море, бъдете подготвени за алергии, стомашно-чревни и др. неразположения. Уверете се, че имате педиатър, на когото може да се обадите за консултация и близка клиника или болница, до която може да отскочите в случай на необходимост.

Свързани статии:

С бебе на море! Какво да носим

Как да не пътувате до морето

Как почиваме на нашето море

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии