понеделник, 13 май 2024

Какво е да си жена в сегашно време

Жена в сегашно време

Да си жена винаги е било трудно (дали преди, когато са били на нивите с малки бебета до тях, или сега, когато трябва да балансираш между работа и семейство). Важното е жената да се чувства щастлива – само тогава тя може да предаде това щастие на мъжа, децата и приятелите си. Днешната жена трябва да е много неща. Трябва да е домакиня, да е добре изглеждаща, трябва да е отпочинала, да е добра майка, съпруга, дъщеря, приятелка. Трябва да е всичко.

Пишем с уговорката, че това е средностатистическа съвременна жена, която има съпруг (партньор), деца и работа.

Как изглежда часовото разпределение на една таква жена в една седмица (168 часа):

Сън – 7 дена х 7 часа = 49 часа

Сънят е важен, но лично според мен е леко надценен. Моето верую е че „От сън спомени няма“. Предпочитам да спя с час по-малко, но да се видя с още една приятелка, например.

Работа: 5 дена х 10 часа = 50 часа

Тук включвам и времето за обличане и гримиране, придвижване до работа и обратно, както и обедната почивка от 1 час.

Спорт или друго хоби: 3 дена х 2 часа = 6 часа

Ако спортувате, за да стигнете до залата, да облечете екипа, да тренирате и след това да вземете един бърз душ и да се приберете до вкъщи, може да ви отнеме и повече от 2 часа. Ако хобито ви е да карате мотор, например – излизането от града, карането на 30-40 км, както и прибирането вкъщи също отнема горе-долу също толкова време. Ако пък шиете или рисувате, или имате друго хоби – мисля, че 6 часа седмично също не са малко. 

Готвене и пазаруване: 5 дена х 2 часа = 10 часа

Времето е ограничено. Никога не стига, особено ако си жена. Вечно бързаме и вечно забравяме нещо. Никога не сме напълно удовлетворени от нещата, които сме свършили – винаги може и по-добре. Затова трябва да се опитваме да комбинираме няколко дейсноти. Ако ще готвим – да не е всеки ден по 3 пъти. А когато сготвим – да има поне за две или три хранения. За да прекараме повече време с децата – може да ги включим в готвенето или в домакинските задължения. Без значение от възрастта им – винаги може да простираме заедно, да пазаруваме или да подреждаме.

Време за децата: 7 дена х 5 часа = 35 часа

През седмица едва ли обръщаме внимание по 5 часа на ден на децата, но затова трябва да компенсираме събота и неделя.

Разкрасителни процедури = 1 час

Ако в месеца ходите два пъти на маникюр, веднъж на фризьор и веднъж на някоя друга процедура и това време няма да ви стигне.

Чистене, пране и подреждане: 7 дена х 1 час = 7 часа

Може да спестите време от чистене и подреждане ако се постараете да не разхвърляте. Това се получава, само обаче, ако нямате много вещи. Или ако прекарвате повече време навън. Пробвайте.

Време за приятели = 2 часа

Важно, да го имате това време. Важно е да се чувате и виждате с приятелите си, защото така се зареждаме за останалите дни от седмица.

Време за мъжа: 7 дена х 1 час = 7 часа

Обръщайте му внимание. Ако успеете да пратите децата при някоя баба или леля за час-два и да отидете на романтична вечеря само двамата също е добър вариант.

Време за родители = 1 час

В тези забързани времена от изключителна важност е да намирате време за родителите си. Важно е да прекарвате с тях колкото се може повече време. Дори и само да минете и да кажете едно „Здрасти. Добре ли сте? Имате ли нужда от нещо?“ Ако дистанцията ви разделя – пак намерете време, каквото и да Ви коства. Посещавайте ги! Пращайте им внуците да ги гледат! Отидете на почивка заедно, дори за ден/два.

Много неща не съм включила в списъка – време за сестри, братя, братовчеди и племенници… Време за самоусъвършенстване – курсове по готварство, втора магистратура. Време за пътуване и четене на книги. Време за културни и спортни мероприятия…

Най-ценният ресурс за една жена е времето. Все бягаме и никога не ни стига…

Свързани статии:

Какво превръща една жена в дама

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии