четвъртък, 30 май 2024

Как да охладим дома си без климатик

Има варианти да охладим дома си без климатик

Големите летни горещини вече започнаха и всеки търси място да се спаси от тях. Съвременният човек все по-често прибягва към климатика, но този уред среща и своите противници. Наистина той осигурява прохлада и комфорт, но в същото време гори много енергия, разнася микроби във въздуха, а и може да ни простуди. Затова дори да разполагате със съвременната „джаджа“ е хубаво да прочетете по-долните съвети, за да опитате да разхладите дома си преди да включите климатика.

Щори и дебели пердета

Идеалният вариант е да имате външни щори. Те със сигурност ще попречат на жегата и слънчевите лъчи да навлязат в дома ви. Но ако имате вътрешни щори или дори дебели пердета също може да ги използвате. Идеята е да не ги дърпате сутринта, както правим през зимата. Дръжте ги максимално затворени, за да запазите колкото може по-дълго нощната прохлада в дома си. Открехвайте съвсем малко, колкото да влезе лъч светлина, за да не пускате лампите. Този съвет важи с особена сила за жилищата с южно изложение.

Отворете прозорците през нощта

Този съвет предшества онзи за завесите. Дръжте максимално отворени прозорците и вратите през нощта. Така ще имате естествен климатик, а щом станете ги затворете и дръпнете завесите, за да запазите максимално прохладния въздух в помещенията.

Използвайте памучни чаршафи

Това, разбира се, важи и за дрехите. Сатенените чаршафи определено са много красиви и изглеждат зашеметяващо, но през лятото е много по-добре да използвате памук. Той държи прохладно и запазва усещането за хлад върху кожата.

Изключете ненужните уреди

Изключвайте крушки, зарядни, лед ленти и всички останали източници на светлина и топлина, когато нямате нужда от тях. Дори и най-малките лампички излъчват топлина, която през лятото оказва голямо влияние върху общата температура на дома ни. Сменете и крушките – обикновените крушки излъчват повече топлина от енергоспестяващите. Това ще намали и сметката за електричество и ще даде възможност да охладим дома си без климатик.

Погрижете се за терасата

Когато имате тераса, дневната светлина не влиза директно в стаята. И затова ще бъде още по-добре, ако успеем да „обзаведем“ терасата си така, че да се превърне в своеобразна преграда за слънчевите лъчи. Най-лесният и ефектен начин е като поставим декоративна ограда на парапетите. Има доста красиви разновидности – бамбукови пръчки, естествени пръчки с изкуствени листа, рогозки и какво ли още не. Освен че ще спрем слънцето, така ще затворим дома си за външни очи, ако сме на по-нисък етаж. Освен това – погрижете се да има достатъчно растителност на балкона и около прозорците. Може дори да посадите малки храстчета или дървета (ако пространството позволява). Растителността, както знаем, сваля рязко градусите на мястото, където е засадена.

Tова са нашите предложения как да охладим дома си без климатик! Какви са Вашите?

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии