четвъртък, 30 май 2024

Лесни и ефектни коледни картички и декорация

Време е за коледни картички и декорации

Най-вълнуващото време от годината чука на вратата ни, а децата са най-нетърпеливи да посрещнат Дядо Коледа, да получат подаръци и те самите да зарадват някой. Естествено най-добрият начин последното да се случи е като ги включите в празничното пазаруване на подаръци – така хем ще се чувстват големи, че участват в избора, хем ще разберат колко е важно да доставяме радост на другите. Другият начин е като сами изработят подарък. А идеи за това има много – дори и за по-малки деца. Елхички, картички, коледни топки, свещници. Ето няколко интересни и не толкова трудни идеи за това:

Коледни картички

Тук спокойно може да развихрите въображението си и да използвате всички налични цветни хартии, които имате вкъщи. Важно е да имате по-дебел картон за основа на картичката.

Нужни материали:

  • цветни картони;
  • лепило;
  • ножица;
  • декоративни хартии или гланцово блокче;
  • други декоративни елементи ( дървени снежинки, камъчета, брокат и други.)
  • флумастери или маркери;
  • силиконов пистолет.

Снежен човек

Ние направихме ефектен снежен човек върху син картон. От бяла хартия (ние имахме декоративна с мотиви) изрязвате три топки с различна големина – за тялото на снежния човек. Остатъка от бялата хартия изрязахме в неправилна форма за сняг. Именно нея залепихме първо с лепилото. След това наредихме една върху друга трите топки на снежния човек. От кафява или черна хартия изрязваме две ръце. Ще ви трябва и нещо цветно за шал, ръкавици и шапка. Следва рисуването на лицето. С черен флумастер нарисувахме копчетата, очите и устата на снежния човек. Разбира се, нарисувахме и морков за нос. Отстрани може да сложите разнообразна декорация като елхички, снежинки и други.

Коледна елха

За тази картичка има няколко варианта. По-лесният е като изрежете три различни по големина триъгълника от разноцветни хартии, които всъщност представляват елхата. Най-отдолу залепваме пънче, а върху него подреждаме триъгълниците като започнем от най-големия и стигнем до върха.  Цветните хартии сами по себе си са достатъчно красиви и дори така картичката става доста ефектна. Можете обаче допълнително да добавите украса по елхата – коледни играчки, звездички, снежинки.

Другият начин е да изрежете елхата от филц. Тогава е добре да използвате шаблон, тъй като формата ще стане по-правилна и красива. Най-отгоре може да залепите за връх червена панделка или звезда и да придадете блясък с малко брокат.

Картичка със свещи

Тях може отново да апликирате – като изрежете основата им от цветна хартия. Ние имахме и дантела, която с много малко лепило по ръбовете залепихме върху картона. Пламъкът на свеща може да нарисувате с пастели или бои, но може и да използвате декоративен елемент (ако имате подходяща форма). По – дебелите елементи е хубаво да бъдат залепени с малко силикон, за да са по-здрави и да не се отлепят.

Дървени пънчета

Дървените пънчета са доста ефектни, но малко по-трудоемки. За тях ви трябват:

  • специални дървени пънчета, които се продават в специализираните магазини;
  • бои – най-добре е да са темперни, тъй като са по-покривни;
  • специален лак за запечатване.

Пънчетата и дървените шайби могат да бъдат изрисувани с всевъзможни коледни елементи. Може първо да ги оцветите, за да имат фон, но може да ги оставите и така – достатъчно красиви са. Ако слагате фон, той трябва добре да изсъхне преди да продължите с рисуването, тъй като боите ще се смесят. Ако рисувате по-сложна фигура по-добре първо я очертайте с молив и след това оцветете с боите. Така ако сбъркате, ще може да коригирате с гума. Ако поставяте допълнителни елементи, те трябва задължително да са залепени със силикон. Когато сте готови с рисунката, оставате хубаво да изсъхне и „запечатайте“ със специален лак. Така може да сте сигурни, че картината ще бъде съхранена.

Вече имате много оригинален коледен подарък. За да е още по-завършен, може допълнително да пробиете дупка и да завържете канап или друга връзка. Другият вариант е на гърба да залепите малък магнит – така пънчето ще стане чудесна украса за хладилника.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии