понеделник, 25 март 2024

Есенни занимания за възрастни

Есенни занимания – за какво е подходяща есента

Колкото и да е красива есента със своите пъстроцветни краски, повечето от нас вече тъгуват за слънчевото лято. А то е безвъзвратно отминало и само спомените все още малко ни топлят.

Честно казано аз не съм от хората, които се прехласват по настоящия сезон – красива е, но доста неудобна. Чадъри, затворени обувки, чорапогащници, кал … тъжни мисли. Затова е важно да измислим занимания и дейности, които ще поддържат духа ни и няма да ни оставят да потънем в есенната депресия. Макар че започва да се стъмва все по-ранно, малцина от нас биха си легнали в 8 часа, така че реално и след работа винаги остават свободни няколко часа, които може да запълним със занимания за душата.

Разбира се – децата са ясни, но не трябва да отдаваме цялото си есенно време на тях. Оставете си поне два или три дни седмично, в които да отделяте време за себе си – било то среща с приятели, кино, театър, спорт, курсове. Със сигурност не само ще се чувствате по-добре, но и ще давате добър пример на децата си – вместо всички вкупом да стоите пред телевизора. Защото колкото и да казвате на детето – „спортът е много важен“, ако вие самите не дадете този пример, то трудно ще ви повярва напълно. Същото е и с чипса 😊 Но да се върнем на темата.

Лошото време и дъждът наистина карат много хора да се затворят вкъщи и да бързат да се прибират след работа, за да се опънат удобно на дивана. Разбра се, когато цял ден си бил на работа, в това няма нищи лошо, но не трябва да е основно занимание. Изградете си принцип, според който избирате два или три дни –  вторник, четвъртък и събота, в които да се захванете с различни занимания. Ето и няколко идеи:

Спорт

Не си представяйте само блъскане в залата с тежести или подскачане с лостове. Може да е половин час бягане на пътека или каране на колело във фитнеса. Всеки може да отдели това време седмично – другото са оправдания. Всяка зала предлага и супер удобни и разнообразни тренировки за начинаещи. Изберете си такава, която пасва на вашите физически възможности, но спазвайте стриктно посещенията, без да си намирате извинения. Йога, пилатес, народни танци… Има безброй подходящи тренировки за духа и тялото. Така без да усетите сами ще искате да ходите и ще се чувствате некомфортно, ако пропуснете тренировка. Навиците изискват време – както добрите, така и лошите.

Книги

Започнете да четете повече – идеята за мляко с какао или билков чай и книга в ръка наистина е абсолютната есенна идилия. Пак се връщаме и към добрия пример – много по-вероятно е детето ви да хване книга, когато види, че вие удобно сте се излегнали и четете своята. А есента е идеален момент да създадете и в него и във вас тези навици. Това всъщност не е никак лесно. В ерата на бързите удоволствия, които предлагат телефони, таблети и телевизия, връщането на децата, а и възрастните към книгата си е цяло предизвикателство. Затова започнете от нещо малко – четете три вечери по половин час и постепенно увеличавайте дните и времето. Направете си традиция с детето – например сложете любимия му чай, а то да подреди любимите си сладки. Настанете си удобно и четете заедно. После си разказвайте кой какво е прочел.

Ново умение

Започнете курс – не е задължително да ставате гуру в компютрите (макар че все повече хора се ориентират именно към ИТ сектора, заради изгодните условия, високите заплати и голямото търсене на кадри). Ако имате обаче подобни заложби, сега е идеалното време да се захванете с програмиране. Винаги може да решите да се преориентирате към нова сфера. Ако обаче нищо не разбирате от компютрите, може да опитате с кулинарен курс, курс по икебана, фотография, език, аранжиране на цветя. Пазарът предлага огромно количество активности в удобно време, които освен че са приятни, могат да ви дадат нови умения, които все някога да използвате. Така не се затваряте вкъщи пред телевизора, а използвате есенните вечери за доста по полезни и приятни занимания.

Кулинария

Започнете експерименти в кухнята – всички ние правим редовно мусака, пилешка супа, скара и боб. Защо обаче да не опитаме нещо по-екстремно, с което да предизвикаме себе си и да изненадаме домашните. Опитайте с нетрадиционна кухня – японска, китайска, ливанска, индийска. Възможностите са огромни, а интернет е пълен с подробни рецепти. Определете си една вечер от седмицата, в която ще хапвате нетрадиционни ястия. Вече и онлайн има магазини, от които да си поръчате нужните продукти за качествено суши, например. А защо да не опитате ливански фалафел, който сигурно ще се хареса и на най-малките.

Приятели

Среща с приятели – всички знаем – децата, работата, мъжа, пералнята, прахосмукачката. Толкова много задължения, а толкова малко време да се справим с всичко. Но винаги трябва да оставяме по едни-два часа седмично за приятелите, защото повечето от тях са били в живота ни и преди децата, и преди работата и ще бъдат, въпреки мръсните прозорци и неугледната кухня. Най-лесно е да си изградите традиция – среща всеки втори петък от месеца, например. И да знаете, че това е вашето време, независимо от всички останали ангажименти.  Колкото и да нямате време, намирайте няколко часа за тях – чаша чай и общи приказки, или бар с чаша уиски и танци като в доброто старо време  – винаги отпускат душата и ви връщат спомените от един друг живот 😊

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии