четвъртък, 29 февруари 2024

Фотографът на Дядо Коледа – Мариян Томов

Реших да Ви запозная с Мариян Томов, защото той е един от любимите ми столични фотографи. Запознах се него по време на докторантурата му във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ преди години. Веднага прави впечатление с бистрия си ум, благата усмивка и непрекъснатия стремеж към съвършенство.

Мариян Томов е фотодокументирал и писал за редица български и чуждестранни издания. Снимал е в над 40 страни по света. В личен план може да се похвали с прекрасно семейство – съпруга, която му помага много в работата и 3 прекрасни деца. Баткото е на 5 години, а двете близначета (момиче и момче) – от скоро свикват с яслата 🙂

– Как реши да се занимаваш с фотография?

– Преди 15 години бях на практика във в. „Банкеръ“ като журналист. Налагаше се да отразявам множество събития и да провеждам по няколко интервюта на седмица с успели личности от социалния ни живот. Фотографите във вестника не успяваха да посещават всяко събитие. Така един ден реших да взема редакционния фотоапарат. Разбира се, преди да започна да снимам с него, трябваше да прочета как работи на ръчен режим. Така, с времето се научих да снимам все по-добре както репортажна, така и портретна фотография, съчетавайки двете професии.

Преди този период се занимавах с изобразително изкуство, а фотографията се оказа естествено продължение на тази ми страст. Освен това е добре известно, че всеки нереализиран художник става фотограф. Днес, съчетавам изобразителното изкуство с фотографията в студиото си в София, като сам рисувам някои от фоновете си. Обожавам и творческия процес по изграждането на декорите. Вдъхновявам се от старите майстори като Рембранд, Микеланджело, Леонардо да Винчи и обичам да пресъздавам атмосферата на техните картини в модерен прочит – като светлина, позиране на моделите, декори, постобработка. 

–  Какви умения и знания трябва да притежава един добър фотограф? Колко е важна техниката?

– За мен водеща е идеята. Живеем във време, в което на ден се правят по милиарди снимки. Сред тях има професионални, които са съвършени като техника, но бедни като концепция, като послание.  За това добрата, различната идея често отличава успешните фотографи от останалите.

– Кои са любимите ти поводи за снимки?

– Поводите в семейната и детска фотография са много – от сватбена фотография до фотосесия за бременни, до обикновена разходка в парка, която остава специални спомени за хората зад обектива.

Определено най-любими са ми Коледните фотосесии защото се събира цялото семейство, в студиото се носи детска глъч, всички са усмихнати. По време на снимки усещам истинския дух на празника, а дните сякаш отлитат (което понякога е стряскащо), защото съм вглъбен в работата си. Цялото студио е украсено с декори (тази година са пет) и в него засияват безброи цветни лампички.

Обожавам и пролетните фотосесии, защото в студиото мирише на пролет. Буквално. През изминалата кампания, преди да отида до студиото за да снимам някое прекрасно семейство, късах цъфнали клонки и купувах цветя. Понякога едвам влизах през вратата и естествено, събирах любопитните погледи. Но както обичам да казвам: „Мигът срам си заслужава красивите кадри“. Пъстроцветната есен също е вдъхновение за работата ми, като вместо да описвам Ви предлагам да видите част от снимките ми, направени на есенния декор.

И не на последно място, заснемането на тайнството на светото кръщене за мен е специален момент.   

– Остава ли ти време да снимаш семейството си?

– Да снимам семейството си е трудно удоволствие, особено с три малки деца. Защото докато държа апарата, нагласявам осветлението, мисля за позите и безупречното облекло, някое от децата вече разваля декора, друго раздира студиото с истеричен рев, а баткото не иска да се снима. Все пак със снимките на моето семейство представих коледните декорите тази година. Успях да уловя моментите, макар и с много пот на челото. За съжаление, тази фотосесия се оказа последната за моя най-верен приятел Роланд – изключително умен и добър черен лабрадор, който е с мен от бебе.

Снимка: Мариян Томов

Но животът продължава и най-ценното е, че мога да разчитам на идеите и помощта на жена ми Мария, която съдейства в обработката на снимките и направата на декорите. Подкрепата й е много важна за мен.

И разбира се, на почивка съм винаги с фотоапарата си, което обаче не прави щастливи всички. Защото често изчаквам точния момент – да мине лодка по Коринтския канал например, докато децата и най-вече жена ми са изгубили търпение да се „любуват“ на пейзажа с часове.

Кога е моментът на Коледните фотосесии?

– Тази година Коледните фотосесии в моето студио започват от 15-ти октомври и ще продължат до 15-ти януари 2023 г.

Снимка: Мариян Томов

– На какви декори залагаш тази година?

– Тази година съм подготвил четири основни декори, един бебешки и още много красиви изненади.

На първия ще украсим елхите с безброи коледни лампички, ще бъдем заедно около камината на чаша ароматен чай, ще си подаряваме усмивки и спонтанни прегръдки, ще се любуваме на мига в празнична атмосфера.

На втория декор ще се забавляваме от сърце – боят с възглавници е не само за децата, но и за техните родители (и ние сме били някога деца)! Ще скачаме и щуреем, защото това е част от коледния дух! Разбира се, за по-романтичните, съм предвидил четене на коледни книги, нежност и много любов.

Третият декор ще ни изведе навън, пред старателно украсената порта. На червената пейка пред нея ще се събере цялото семейство за мил спомен, детска глъч ще огласи тишината, ще спретнем забавен бой със снежни топки. Както на този, така и на останалите декори домашните любимци са повече от добре дошли!

Четвъртият декор ще ни отведе по-далеч. В магичната гора всеки от нас ще преоткрие своята хижа – съкровено място в сърцето си, посветено на добротата, всеотдайността, любовта.

– От професионалната гледна точка на фотограф, как трябва да изглежда една MадамаMама?

– Уверена и стилна, знаеща как с лекота да преодолява всяка трудност по пътя си. 

Снимка: личен архив

Ако искате да се запознаете по-подробно с работата на Мариян Томов, или директно да запазите ден и час за Коледна фотосесия, оставяме неговите координати:

W: https://mariyantomoff.com/

FB: https://www.facebook.com/Tomoffstudio

E: mariyan.d.tomov@gmail.com

T: 088 762 0372

П.С. Коледа е по-близо, отколкото си мислим!

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии