понеделник, 13 май 2024

Защо се разпадат връзките

Връзките са сложни

Замисляли ли сте защо се разпадат връзките? Защо сега разделите и разводите са повече? Дали търпението ни е намаляло, или станахме повече егоисти?

Ето няколко причини защо се разпадат връзките в съвременните общества:

Дистанцията

Налага се да един от членовете на семейството да работи далече (обикновено е мъжът). Може да международен шофьор или лятото на работи на морето. Такива семейства са изложени на по-голям риск от раздяла. Защото физическата дистанция винаги предизвиква и дистанция в семейните отношения.

Не гледате в една посока

Единият иска кариера, другият иска голямо семейство. Единият иска да пътува, другият не. Единият иска да се вижда с приятели, на другият – това не му е приятно. Малките камъчета преобръщат каруцата на семейните отношения.

Голямата разлика във възрастта

Говорим за разлика, която е повече от 10 години, без значение в чия полза е младостта. Критическата настъпва в различни моменти. Това е период на голяма трансформация (в добрия случай – само за няколко години), която не всеки човек може да приеме у партньора си.

Финансовата политика във връзката

Един печели – друг харчи. Но не само. Когато единият иска ремонт на апартамента, а другият смята, че семейството има нужда от скъпа кола. И когато не може се случат и двете неща едновременно – тогава този, с повечето власт осъществи плановете си за сметка на тези на другия – тогава връзката е поставена на поредното изпитание.

Неспособност за решаване на конфликти

Във всяко семейство има конфликти – от малки битови до големи екзистенциални кризи. И когато двамата не могат да намерят баланс в отношенията остава горчивина. Тези нерешени въпроси оставят да тежат и с годините се трупат.

Липса на интимност

Липса на време, липса на желание са само оправдания. Интимността трябва да се стимулира – дали с романтични жестове, дали с повече време, което да прекарват само двамата.

Липса на баланс

Не трябва само единият да изкарва пари, не трябва само единият да се грижи за дома. Да – единият винаги прави малко повече. Така сте си разпределили ролите в семейството, но все пак трябва да се внимава.

Агресия – вербална или физическа

Тук няма да задълбавам в темата за агресията. Само ще кажа, че за нищо на света, никой не трябва да я търпи. Под никакъв претекст. Без никакви условности. Има ли агресия – семейство няма и не трябва да има.

Да се запази една връзка в днешно време е изключително трудно. Опазването на семейството е ежедневна борба. Някой ще каже, че ако е толкова трудно – по-добре да не се опитваме, но аз съм на друго мнение. Трудности има във всеки аспект от живота ни, но ако не полагаме усилия – успехът ще ни се изплъзне. Семейството се гради с постоянство, с добри намерения и със споделяне. Споделяне на отговорности, споделяне на радости, тревоги.

Но има и цена, която не трябва да се плаща в името на връзката си. Това е цената на собственото аз. Когато компромисите преминат личното спокойствие, ценностна система и логика – тогава по-добре сложете край на връзката си.

Свързани статии: Непреодолими различия в една връзка

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии