понеделник, 13 май 2024

Небинарен пол

Небинарен пол – не прекалихме ли със свобод(ия)ата?

Ровя се в дъждовния петъчен следобед из фейсбук пространството и попадам на следното заглавие: „Певицата Деми Ловато се обяви за небинарна и поиска да се обръщат към нея с местоимението „те“. Признавам си – изобщо не знам какво означава „небинарен“ пол. Това яде ли се, пие ли се или е нещо друго? Та тръгнах да се ровя. И открих, че Ловато не е единствената с „небинарнен“ пол.

Имало още доста известни личности, определящи се като такива.

А иначе се опитах поне да разбера какво означава този модерен термин, а именно: половата идентичност на човека не се вписва в общоприетата идея за мъже и жени, тоест хората не се припознават като част от нито единия пол.

Следват и някакви дълги обяснения за разликата между пол и полова идентичност. Но понякога можело да бъдат или мъж, или жена. Друг път изобщо отричали съществуването на полове.

Признавам си – и след тези обяснения аз не го разбрах.

Съветите са да вярваме на хора, които се определят като такива, и да ги разбираме. Аз наистина разбирам хора, които се раждат мъже, но по-късно се самоопределят като жени. Разбирам и обратното. Разбирам правото на избор за всеки да реши какъв да бъде или да не бъде. Но да не си нито мъж, нито жена ми звучи доста екстравагантна идея.

Явно моето съзнание не е дораснало достатъчно, за да я разбере. И още по-странното е, че през последните години имало „бум“ на звезди, които изведнъж започнали да се самоопределят от „небинарнен“ пол. Ето някои от тях:

1. Сам Смит – преди време на въпрос какво означава „небинарен“, той отговаря: „Не се идентифицираш като определен пол, а си смесица от различни неща.“

2. Амандла Стенбърг (участва в „Игри на волята“) също е небинарна. Но освен това признава, че е хомосексуална.

3. Кортни Акт – тя споделя: „Хората, които сме небинарни вече сме стъпили извън очакванията на обществото. Идеята на самоидентифицирането е, че ти сам решаваш кой си. Когато научих за тази специфична полова идентичност, се освободих от очакванията за пола.“

4. Бекс Тейлър – Клаус – макар да се разкрива като хомосексуална, в един момент признава, че е и небинарна. Споделяйки гола снимка в социалните мрежи, тя пише: „Някои дни се събуждам и виждам в огледалото секси момче. Защо трябва да крия зърната всеки ден? Кое ме прави по-неудобна и опасна от братята ми в един и същ контекст?“

5. Езра Милър – в свое интервю той разкрива: „Не обичам ограниченията. Да си небинарен и куиър (това явно е друг модерен термин) означава да кажеш „не“ на всичко. Не съм мъж. Не съм жена. Дори не съм сигурен, дали съм човек.“

След всички тези самопризнания моята представа за този „трети“ пол съвсем се обърква. Особено с последното, в което един човек се чуди дали е човек????!!! А какво ли е след като очевидно носи всички човешки белези?!

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии