понеделник, 25 март 2024

На село при баба или на летен лагер

На село при баба или на летен лагер да изпратим децата за лятото?

За децата на 80-те този въпрос никога не е стоял. Ние знаехме, че щом свърши училището тръгваме на село – най-чаканото приключение в един свят без молове, електронни игри, мобилни телефони. Най-чаканото изживяване в един свят, където не се виждахме с децата цяла година, но това не пречеше на вечната ни дружба… и на белите. Там, където обядът беше домат от лехата в градината с бучка домашно сирене.

Там, където приключенията никога не свършват

Изучаването на буболечките е практическо, когато баба ти те накара да изчистиш колорадските бръмбари от картофите. Старото ръждясало колело те чака за „офроуд“ приключения с тайфата. И нямаше баланс колелета, нито триколки, нито акумулаторни коли. Там, където вместо с пластмасова въдичка, хващаш риби и попови лъжички с пръчка и закачена на сезал кукичка. А когато разгневените пуяци и гъски те подгонят, разбираш от кои животни трябва да се пазиш. И знаеш, че не трябва да береш от орехите на комшийката баба Мара, защото тя хваща сопата. Но въпреки това го правиш – ей така, за приключението. После ядеш пердах. Минало бешело, както се казва ☹

Днешната реалност

Много от съвременните деца никога няма да усетят романтиката и щастието от всички тези емоции, защото днес села почти не останаха. И въпросът какво ще правим децата през лятото предизвика шок и ужас във всяко семейство. Защото дори да има баби и дядовци, те често работят. От друга страна, много амбициозни родители търсят „модерни“ занимания и развлечения,  за да развиват потенциала и уменията на децата си, пренебрегвайте „школовката“ на истинския живот. Така падането с някогашното старо колело сега се нарича „Маунтинбайк училище“ или детски вело лагер „Крива капла“.

В единия случай петдневната програма помага на децата да придобият нови умения в карането по черни пътища, при спускане, при изкачване. Участниците научават какво е планински байк и как да се грижат за него. И цената е 450 лв., в нея е включен транспортът. Друга софийска школа пък предлага лагери в Родопите. „За кратко ще живеем и на остров, където ще ни се случват безброй приключения, но главно ще сме на две гуми и в кал до ушите. Ще има каяци, въжена градина и всяка вечер ново място с весел огън, около който ще изправяме изкривените през деня капли.

През цялото време ще спим на палатки, ще приготвяме храната си, ще планираме маршрутите по картата и ще се грижим за велосипедите си.“ Това приключение определено звучи вълнуващо и се доближа в известна степен до някогашните селски приключения. Но не съвсем – събираш се с непознати деца на непознато място, за да се учите да карате добре познатото колело. Уменията са същите, но емоцията – едва ли. И все пак за повечето  съвременни деца това е единственият начин.

Лятна занималня за деца

Като цяло тази година лятната занималня (като всичко останало) е драстично по-скъпа. Курсовете и кръжоците са с поне 30% по-високи цени. Иначе – от курсове за готвачи, банкери, дизайнери до офроуд каране на колело, скаути, пускане на хвърчила. Предлага се всичко на цени от 100 до 1000 лева.

Друг петдневен лагер предлага всичко накуп:

 • планинарство;
 • ориентиране;
 • въжени предизвикателства;
 • палене на огън, приготвяне на храна, подготовка на бивак;
 • ветроходство;
 • каяк;
 • езда;
 • арт занимания – грънчарство, рисуване, мъниста;
 • учим се на основните правила за първа помощ;
 • играем или релаксираме на някое красиво място;
 • плацикаме се в басейна с минерална вода.

Ценaта за 5 дневен курс е  380 лв. без храната.

А друг детски лагер е описан по следния начин: „много повече от екскурзия в Стара планина. Това е приключение, което ни помага да опознаем планината и така да открием себе си и неподозираните си възможности… Ще се научим да водим група, да разчитаме карта и да планираме маршрут, да се справяме сами и да не се караме, да поемаме отговорност, работим в екип и да водим останалите.“ Всичко това струва 520 лв. без включен транспорт.

Апелът

И все пак, ако все още са останали баба и дядо, които да ни научат да копаем плевелите, да забиваме колци на доматите, да пускаме лодка от хартия, да тичаме в дъжда и да ядем диня с лъжица – нито един лагер на света не бива, а и не може да замеси тези неповторими и незабравими детски емоции. Защото може и да не научат правилното английско изписване на глагола „скролвам“, но ще научат най-ценните уроци по справяне с трудностите, доброта и любов. Не ги лишавайте от това.

Свързани статии: 10 ТОП активности, заместващи екраните

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии