понеделник, 25 март 2024

Защо ни трябва добра обща култура

Добра обща култура се постига с четене

Във времена на масова информация и кръжаща наоколо дезинформация от съществена важност е общата култура на човек. Тя представлява набор знания по различни теми. Само с наличие на богата обща култура човек може да изгради собствени критерии, за да анализира коректно случващото се в икономически, политически, културен, религиозен и всякакъв друг план.

В днешно време, за човек с богата обща култура смятаме хора, които имат познания по:

Правопис

Изключително важно е да можем да пишем правилно. Никой не трябва да претендира за висока обща култура ако не знае правилата на собствения си език и не ги прилага. Българският език е богатство и затова трябва да пишем правилно. Да знаем кога и как се използват „и“ и „й“, къде и кога се пише пълен и кратък член. Да правим разлика между „кой“ и „кого“.

Език

Ако до преди няколко години да владееш един чужд език беше признак на висока обща култура (в близкото минало беше руски, след това английски), сега вече трябват поне два. Да знаеш руски или английски вече не е достъчно. Трябват немски, френски или испански, а защо не и китайски и японски. Тук става въпрос поне за средно ниво (писмено и говоримо), с богат набор от думи.

География

Познанията по география също са индикация за висока обща култура. В много от българските реалити формати, за да покажат, че някой е глупав – го карат да посочва столици на държави. Никой не изисква да знаете всички столици по света, но е важно да знаете поне европейските. Не е лошо да знаете и тези на по-големите и известни държави. Както и да знаете коя държава в кой континент се намира. Знанията за големите реки, планини и вулкани също вдига нивото на общата култура.

История

Историята на България трябва да се знае от всеки българин. Историята на света (не е нужно да се знае с големи подробности също трябва да се знае и помни. Особено в смутни времена като тези. Защото само когато човек знае миналото си, може да мине адекватно през настоящето и да се остреми към бъдещето.

Литература

В световен мащаб има тонове художествена литертура, която е хубаво да се прочете. Но няма да ни стигнат няколко живота за това. Това означава, че няма как да прочетем всичко, но нищо не ни пречи да опитаме. Всяка една прочетена книга вдига нивото на общата култура на човек.

Култура

Ходенете на театър, балет, опера, оперета, кино е важно, колкото и четенето на книги. Посещението на галерии и музеи също. И макар че не всяка постановка, спектакъл или експозиция имат висока културна стойност – самото пребиваване по тези места вдига нивото на общата култура.

Спорт

Не всеки човек има афинитет към спорта и спортните постижения. Хубаво е да знаем елементарните правила на игрите. Защо не и част от имената на спортистите и треньорите им, история на клубовете и др.

Няма точен набор от знания, които трябва да има човек, за да се води, че има богата обща култура.

Колкото повече, толкова по-добре. Обградете се с интелигентни хора, от които може да научвате нови неща. Четете. Правете си собствени изводи и подлагайте всяко едно твърдение под съмнение. Проверявайте информацията по няколко канала – само от достоверни източници и мислете.

Свързани статии: Английски или китайски? Кога и колко

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии