сряда, 3 април 2024

10 топ активности, заместващи екраните (навън)

1. Разходка в планината

Когато времето позволява, разходката в парка или в планината винаги е добро решение. За няколко часа чистият въздух, леката разходка и приятните емоции повлияват добре, както на психическото, така и на физическото здраве на деца и възрастни.

2. Чертане на карта на алеите в парка

Един лист хартия и малко насоки могат да направят чудеса. Дайте на детето задачата да начертае карта на алеите в парка. В последствие може да скрие „съкровище“, което вие да откриете.

3. Броене на звездите

При ясно време, гледането към небето помага на децата да опознават Космоса. Търсенето на Голямата мечка, Касиопея, Орион и други съзвездия развива детското въображение. Веднъж потопени в необятния свят на звездите децата започват да се интересуват от астрономия, астрология и други извънгалактически науки.

4. Игра с облаците

Една любима игра на всички деца, израснали в нон-диджитал времената. При облачно време – всяко едно облаче придобива форма на животно, предмет, а защо не и на човек. Пътувайки, или лежейки на терасата (още по-хубаво би било и на някоя полянка) всеки облак може да разкаже история. Оставете всичко на въображението на детето.

5. Скачане в локви

Това е може би най-любимото занимание на всички малки и големи деца. Нашият съвет е – обувайте ботушите, обличайте старите дрехи и тръгвайте да търсите най-големите локви. (Това по нашите родни пътища, никак не е трудно).

6. Търсене на четирилистна детелина

Четирилистната детелина носи късмет. Едва една на няколко хиляди е с четири листа. Но по-важно е търсенето, възпитаващо в търпение и неуморност. Намерена веднъж, четирилисната детелина говори, че късметът е близо.

7. Пускане на хвърчило

Когато имаш дете, винаги може да се оправдаеш с него, за да направиш нещо, което си искал да направиш отдавна. Например – да пуснеш хвърчило, или пък да го измайсторите заедно с детето и след това …. в небето…

8. Забиване на пирони

Много е отговорно да се научи детето да борави с чук и пирони. За целта – вземете тиква или диня, пирони и чук, съобразени с годините на детето и действайте. Без значение от пола на детето – това е занимателна игра, която учи освен на умение – на търпение и концентрация.

9. Обикаляне с колата

Една малко по-сложна за изпълнение игра. За да научите детето кое е „ляво“ и кое „дясно“, може да се качите в колата и да използвате детето за навигатор. По този начин ще прекарате време заедно и ще се забавлявате като откривате нови маршрути 😊 Важно е все пак да не го правите в час пик, и разбира се – трябва да е като приключение. Може да сложите и условие – 10 леви и 10 десни завоя – детето да ги нарисува под формата на карти и когато свършат – играта приключва.

10. Пазаруване

С пазаруването съчетаваме полезното и приятното. Дайте на детето да направи списък с необходимите продукти – може да е и под формата на диктовка, или пък като рисунка. След което отидете заедно в магазина и един по един отмятайте продуктите от списъка. Ако детето е по-голямо – може да сметне и стойността на покупките преди да сте отишли на касата, а там касиерката да „свери“ резултата.

Има толкова много активности, които да държат детето далеч от екрана – всичко зависи от вашето желание. Опитвайте се да прекарвате повече време с детето – това време ще се „отблагодари“ след години.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии