четвъртък, 30 май 2024

Коледа е

Коледа или Рождество Христово е един от най-светлите християнски празници.

Празник, който събира цялото семейство около празничната трапеза, за да почитаме и пазим  всички онези традиции и обичаи, които са част от българската идентичност и са ни съхранили през годините като народ.

Отново е декември.

Отново ни завладява коледният дух. Коледа ни прави по-добри. Празничната атмосфера се усеща навсякъде – в очите на хората, които срещаме на улицата, в магазина, на работното място. Сякаш сивият град се преобразява и става по- красив и цветен- с пищните си, богато украсените витрини с разноцветни лампички; със сергиите с коледни играчки и сувенири; с украсените елхи. Децата стават по- послушни, с  ентусиазъм пишат писмо до Дядо Коледа и с любопитство поглеждат през прозореца да не би отнякъде да ги наблюдават джуджетата. Цялото въодушевление около празника ни зарежда с позитивизъм и ни кара да бъдем по-мили един с друг. Да се усмихваме. Може би всеки от нас носи в душата си частица от добрината на онзи белобрад старец, в който уж сме твърде големи, за да вярваме. А всъщност толкова искаме да вярваме в него…

Дядо Коледа е най- известният дядо в света и…носи подаръци.

Той е усмихнат, благ, закръглен старец, с дълга бяла брада, облечен в червено и бяло. Легендата разказва, че първообразът на добрия старец е свети Никола, роден и живял около III – IV век в Кападокия, днешна Турция. Той дарил цялото си богатство на бедните. В памет на неговата щедрост е останала традицията хората да си разменят подаръци.

Според най-популярната легенда обаче, Дядо Коледа живее на Северния полюс, или в Лапландия, заедно с елфи и джуджета, които му помагат за изработването на подаръци за най-малките. Преди всяка Коледа той потегля с вълшебната шейна, карана от девет елена – Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф и…стига до всяко дете по света.          

В миналото Коледните обичаи са били свързани с различни вярвания и обреди, които са извършвани с надежда за плодородие, здраве и благополучие. Днес, смисълът на празника и на цялата подготовка около него е в това, да съберем семейството заедно у дома и да  научим децата и внуците си да съхраняват и пазят традициите и ценностите. Затова цял живот трябва да поддържаме живо пламъчето, което прави Коледата вълшебна.

Честита Коледа!

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии