четвъртък, 30 май 2024

Есенното равноденствие

Есенното равноденствие – мощен енергиен портал.

През 2021 г. есенното равноденствие настъпва на 22-ри септември от 22:21 часа, българско време.

След палавите морски вълни и лекия вятър, който разпилява косите ни, бавно настъпва пищната есен. С наедрели гроздове и ароматни тикви тя бавно пристъпва с разноцветните си краски.

Точно на 22-ри септември в 22:21 часа идва есенното равноденствие.

Денят и нощта почти се изравняват и посрещаме астрономическата есен. Още от древни времена това е един от най-тачените празници. Фестивал на жътвата – време за празнуване, за прибиране на реколтата, а след това за почивка и намаляване на темпото. Празник на изобилието, който бележи кулминацията на усилията през годината, когато се събират и плодовете от труда ни. За древните култури, които разчитат на биологичния си часовник и определят ритъма си по смяната на сезоните, есенното равноденствие е преломен момент. На такъв ден се извършвали много карнавали и ритуали – някои останали до днес в по-малките населени места.

Есенното равноденствие бележи края на активния земеделски сезон.

Но е и време за равносметки – буквално и преносно. Дали реколтата е била успешна. А в днешно време – дали лятото ни е донесло щастие и как да подредим живота си от тук нататък. 

Днес много от нас нямат реколта, за която да се грижат. В най-добрия случай ни е останала някоя асма за прибиране. Но и днес, с нарастването на нощите, мислите се обръщат навътре. Идва времето на уютните вечери пред огнището, на тихите разговори пред чаша вино. Време за спокойствие след горещите летни вечери.  

В духовен план есенното равноденствие е миг за балансиране. 

Пиковете на Слънцето през лятното (най-висока точка) и през зимното слънцестоене (най-ниска точка) се редуват с моменти на баланс – именно чрез есенното равноденствие.

Време е да благодарим за хубавите летни емоции, за хората, с които сме ги споделили, за местата, които сме посетили.


22-ри септември е и почивен ден, затова ето няколко идеи как да отбележите есенното равноденствие:

  1. Украсете дома си с изсушени житни класове или цветни кратуни и тикви. Те не само съдържат специфична есенна енергия, но и чрез тях се свързваме с природата.
  2. Есенното равноденствие се чества с огнени ритуали – на открито или в къщи. Затова може да запалите свещи и да ги поставите в свещници, изработени от дърво, глина, камък.   
  3. Сега е моментът да заредите със сила събраните през лятото речни и морски камъни и мидени черупки. Оставете ги да престоят под открито небе в нощта преди самото равноденствие, за да поемат природната енергия в себе си.
  4. Може да направите дълга разходка и да се насладите на златната есен.
  5. Може да си направите семейна есенна фотосесия сред пъстроцветните дървета.
  6. Направете медитация, за да се балансирате и да поемете енергията на есента.
  7. Направете сладкиш със сезонен плод като ябълки, круши или тиква. Сварете сладко от ароматни есенни плодове.
- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии