понеделник, 13 май 2024

Да подготвим мушкатото за зимата

Мушкатото – пъстроцветно, красиво, издръжливо и лесно за гледане. То е едно от най-предпочитаните цветя за терасата на всеки дом. Цъфти дълго и по много. Не е претенциозно.

За да са красиви мушкатата и през новия сезон, сега е времето да се погрижим за тях, за да изкарат зимата.  

Времето тази есен е топло, затова е хубаво, ако все още сте ги оставили на слънце и въздух. Скоро обаче температурите рязко ще паднат. За да преживее студените зимни месеци, трябва да осигурим на мушкатото подходящи условия. Дори вътре, трябва да имат светлина максимално дълго време. Затова южен прозорец е идеален вариант. Трябва обаче да избягвате радиатори и печки, тъй като тези растения не обичат горещ и сух въздух. Идеалната температура е (17-18º С).

И така, ето най-важното за грижите на мушкатото през зимата:

  1. Почистете изсъхналите клонки и листа. Сложете малко есенни торове.
  2. Подрежете приблизително на една трета.
  3. Приберете го на топло, но не горещо място.
  4. Трябва да имат максимално дълго време светлина през деня.
  5. Оптималната температура е 17 – 18 градуса.
  6. Полива се с вода на стайна температура – нито много топла, нито много студена.

През зимата грижите за мушкатото се свеждат до поливане и почистване на пожълтелите листа. Полива се рядко, тъй като има запаси от влага. За да осигурим обилен цъфтеж, трябва  да подрязваме страничните клонки над листните възли с пъпка. Клоните, които растат навътре подрязваме под пъпките. Наранените клони отрязваме на 4-5 см от стъблото. По същия начин процедираме и с мъртвите клони.

Как да сгъстим мушкатото:

Има два начина, за да стане още по-кичесто и да цъфти през пролетта:

  1. Подрязваме растението през пролетта, при изнасянето му на балкона.
  2. Вторият вариант е чрез взимане на стъблени резници. Те трябва да са високи около 6-9 см и да имат 4 или 5 листа. Отстраняваме цветните пъпки. Срязваме с остър градинарски нож на 2-3 мм под коляното (удебеление на стъблото, за което е закрепена листната дръжка).

За вкореняването избираме един от двата начина:

  1. Натопяваме ги в съд с вода, който поставяме в светло и топло помещение, далеч от източници на топлина. Растенията престояват в съда до пролетта, когато ги засаждаме.
  2. Оставяме ги да засъхнат и набучваме по 4 – 6 резника в саксия с влажна почвена смеска, състояща се от градинска почва и пясък в съотношение 2:1.  Покриваме с найлонов плик или прозрачен съд и я поставяме на топло и светло. Вкоренените резници засаждаме през пролетта.

Радавайте се на цветята!

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии