понеделник, 25 март 2024

Защо да не ходите с деца във Валенсия

Доста време търсихме дестинация, хем подходяща за първи полет, хем интересна за децата, хем нова за родителите. Лутахме се между Малта, Австрия, Италия, та чак до Турция. Един малък 4 годишен мъж ( с доста буен характер ) искаше да се качи на самолет. А друг 8-годишен батко искаше да гледа „разни интересни неща“. Така в крайна сметка избрахме „дестинация Испания“.

ОРГАНИЗАЦИЯТА

Единият оправен татко пое цялата организация (за тази екскурзия тя е доста важна стъпка). Избра билети, места за спане, запази коли под наем и какво ли още не. Тъй като времето ни беше ограничено, в крайна сметка решихме, че ще отидем за три нощувки – две във Валенсия и една в Аликанте. Запазихме билетите доста късно – две-три седмици преди пътуването и съответно не бяха от най-евтините. За двама възрастни и едно дете цената за отиване и връщане с всички такси беше 720 лева, тоест около 240 на човек.

ДЕН 1 – ПЪТУВАНЕТО И НОЩНА ВАЛЕНСИЯ

И така – дългоочакваната събота дойде. И потеглихме към летището – с два броя деца и с по два броя малки куфара за ръчен багаж – напълно достатъчно за такъв престой. Полетите на Wizz air  на отиване и на връщане бяха в късния следобед. Новият малък турист беше истински въодушевен. Нарамил цветен куфар и с широка усмивка, Никола се качи на голямата бяла машина и зае своете място за първия си полет.

Пътуването до Аликанте е с продължителност три часа – време, което спокойно може да се издържи и от най-големите нетърпеливци. Докато погледа облаците, хапна, почете книжка и вече беше време за кацане. Летището в Аликанте не е много голямо и лесно може да се ориентирате. Ние бяхме резервирали и платили кола предварително. За четирите дни наемът ѝ излезе около 30 евро. Взехме си директно ключа от една умна машина, която го пусна без да чакаме на опашката за регистрация. Имайте предвид, че предварителната резервация дава и по-ниска цена.

И така натоварихме се на малкия ФИАТ и потеглихме към Валенсия. Пътят до там е почти изцяло по магистрала и се стига за по-малко от два часа. Така всъщност първия ден прекарахме изцяло в път, защото когато стигнахме до апартамента, децата вече спяха в колата. За спане бяхме избрали голям двуспален апартамент на самото пристанище. Буквално изгледът беше към него. Цената на целия двуспален апартамент с кухня и всекидневна за две нощувки излезе около 400 евро.

А оказа се от тук на пешеходно разстояние са и най-големите атракции, които ни предстоеше да посетим. Макар че наближаваше полунощ, когато успяхме да излезем да хапнем, почти всичко в района работеше – по уличките имаше  малки ресторантчета и хранителни магазини. Седнахме почти в първото, защото бяхме много гладни. Всъщност доста лош избор и съответно лоши впечатления от храната.

Поръчахме си традиционна паеля (аз лично не бях опитвала). Дойде обаче една доста съмнителна чиния с изсъхнал ориз, от която се подаваха два крака – по-късно разбрах, че са били заешки и пилешки 😊 Хамбургерите, които мъжете избраха, бяха далеч по-добър избор. Иначе първите ни впечатления от Валенсия бяха, че е доста мръсно и навсякъде се носеше неприятна миризма. На другия ден щяхме да установим, че първите впечатления са си напълно верни 😊 А даже още по-зле – на светло видяхме огромните пълзящи хлебарки по улиците. Това, разбира се, важи за тази част, в която бяхме. Може би не навсякъде е така.

ДЕН 2 – ОКЕАНОГРАФИК – НАЙ-ГОЛЕМИЯТ АКВАРИУМ В ЕВРОПА

БИЛЕТИТЕ И ОРГАНИЗАЦИЯТА

Цената на билетите за двама възрастни и дете беше точно 105 евро.  Тоест за възрастен идва около 38 евро. Като това включва и посещение на Музея на технологиите. Предлагат се варианти и за включване на Хемисферата (тук има планетариум и кино). Ние обаче нямахме време за всичко. Затова взехме за Океанографик и Музея на технологиите. Двете съоръжения са буквално едно до друго – излизате от едното и влизате в другото. Въпреки това, имайте предвид, че, ако имате достатъчно време, буквално може да прекарате по един цял ден във всяко едно от тях.    

ОКЕАНОГРАФИК

Малчуганите нямаха търпения да потеглят за първите си преживявания. За днес бяхме планирали посещение на най-големия аквариум в Европа – в сърцето на Валенсия. Всъщност няколко от големите забележителности са една до друга. Със сигурност сте виждали онези изключително красиви снимки, на които се виждат кристално сини басейни, а около тях футуристични бели сгради с овални форми, наподобяващи кораби. Е точно там са разположени тези забележителности. От апартамента ни на пристанището до там стигнахме пеша за около половин час. Пътят ни мина през красив парк, в който се разходихме и беше доста удобно минаването с деца. Стигнахме до красивото оформено пространство, което е като оазис насред испанския прашен град. Огромни водни пространства се простираха от всичките ни страни, преплетени с интересни форми, приличащи на корабни платна. От другата страна се виждаха сферични бели покриви. 

И там някъде – огромния, изумителен Океанографик. Уникалното съоръжение те отвежда сред най-причудливите водни обитатели на морета и океани.  Още в първата сграда те посрещат хищни акули, които си показват зъбите само на сантиметри от носа ти. В центъра е разположен огромен аквариум с изумителните риби. А наоколо е пълно с по-малки аквариумчета с всевъзможни пъстри обитатели – от мини медузи, до огромни раци и какво ли още не. И това е само началото.

Различни стълби, тунели и пътеки те отвеждат от един в друг свят. И не спираш да отваряш уста от възхита. Крокодили, пингвини, скатове, белуги – не могат да се изредят всички видове, които може да видите тук. Не може да се опише с думи атмосферата. Така че със сигурност този разказ няма да е изчерпателен, а и не трябва. Определено това място трябва да се види. Неописуемо е чувството, когато влизате в огромния тунел и на милиметри от вас минават риба-меч, огромна костенурка или малка неонова рибка.    

Повечето помещения наподобяват на пещери – с приглушена светлина и тишина. На където погледнеш – само плавното движение на перки и опашки. Определено специално създадените тунели са една от най-впечатляващата част. Децата не искаха да излизат. Ходиш, ходиш, а около теб цели пасажи, плуват необезпокоявани.

Големият батко силно се впечатли от помещението с пингвините. Зад стъклена преграда те стояха сякаш откъснати от света, а над тях падаше истински сняг. Все едно си на Антарктида. Тук имаше и пейки, където под звуците на тиха музика можете да седнете и спокойно да се любувате на уникалните пингвини. Големите пък бяхме впечатлени от меко казано големите размери на белугата. Те бяха в отделен огромен аквариум, какъв ти аквариум – цяло море.  Плуваха на воля с внушителните си размери – бяха поне 4-5 метра. Щом минеха покрай нас, имахме чувството, че ни махат с опашки и можем да ги пипнем. Величествена гледка.

И не на последно място – шоуто на делфините. Задължително още на входа погледнете в кои часове започва то. И съобразете обиколката с него, за да не ги пропуснете. През деня се провежда няколко пъти и е добре да отидете малко по-рано, защото хубавите места бързо се заемат. А шоуто си заслужава. Няколко приказни делфина танцуват, подскачат и плуват под звуците на музика. Топки, обръчи, играчки са част от представлението на красивите животни. То продължава около двайсетина минути, след което може да продължите с обиколката.

Магазини за сувенири има почти във всяка част от аквариума. Предлагат се плюшени играчки под формата на акули, пингвини, крокодили. Има различни тениски с морските обитатели, колие от зъб на акула и много други. Имайте предвид обаче че ще ви излезе доста солено.

И да не забравя – има няколко ресторанта, кафенета, сладкарници. Така че буквално може да прекарате цял ден. Цените са почти като навън – тоест високи 😊 Бургерите бяха около 7-8 евро. Пастата – 12 – 14.  В един от ресторантите сервира робот и децата бяха особено впечатлени. Само не разбраха как ще му оставим бакшиш 😊

СКЕЛЕТ НА КИТ – МУЗЕЯТ НА НАУКИТЕ

Музеят е на две крачки от морския свят. Но ходейки към него със сигурност ще спрете да направите безумно красиви снимки. Точно отпред е изграден огромен „басейн“ с кристално синя вода. Тук има и водни атракции като водно колело и от онези прозрачни топки, в които влизате и се търкаляте по водата без да се намокрите. А снимките наистина стават уникални – сякаш от друга вселена, защото формите на всички сгради наоколо са футуристични и различни.     

Не губете обаче много време, защото музеят е наистина огромен. На три етажа са разположени всевъзможни зали, които показват най-чудноватите изобретения на земята, а и извън нея. В десетки зали може да видите и да изпробвате първите музикални инструменти, да проследите тяхното развитие до днес като свирите на китара, пиано и какво ли още не. Космос, наука, планети, функции на човешкото тяло – всичко, всичко, свързано с наука е тук. И най-хубавото е, че децата опитват сами.

Има експерименти за силата на мисълта и концентрацията, която мести метално топче. Може да видите реално каква част от човешкото тяло е вода като застанете върху специален кантар а пред вас се пълни цилиндър с течност. На друг кантар пък ще ви покаже колко тежите на Марс. Може да разгледате от близо как изглеждат вируси и бактерии и дори да гледате на живо как пиленце се излюпва от черупка 😊  Изобщо научават се безброй неща, поднесени по уникален начин.

ДЕН 3 – БИОПАРК ВЪВ ВАЛЕНСИЯ 

Оставям този разказ за следващата част 😊 Само ще ви кажа, че буквално пихме кафе с жирафи. А междувременно – разбрахте ли защо да не ходите във Валенсия с деца?

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии