четвъртък, 30 май 2024

Бабини съвети при ужилване от пчела и оса

Няколко бабини съвети при ухапване от пчела и оса

Ние вече открихме лятото на плажа. Даже с пълна сила. Но още на втория ден, се сблъскахме челно и с летните опасности.

Долетяха или по-скоро допълзяха при нас под формата на голяма пчела. Бяхме на плажа и играехме на плажен тенис, когато дребосъкът извика с всички сили. „Осаааааааа……“ и нададе силен вой, а той не плаче за щяло и нещяло. Хукнах аз и го вдигнах, макар че вече е доста тежък. За няколко секунди успя да ми каже, че го ухапало нещо на стъпалото. Междувременно видях и горката умряла пчела да лежи на плажа. Сложих го да легне, вдигнах крачето, въпреки съпротивата и видях голямото жило, което още стоеше забито в горната част на стъпалото. Като една не съвсем подготвена майка, нямах пинсета в чантата 😊 Нито аптечка, нито нищо подходящо за случая. За сметка на това бях пуснала солиден морски маникюр.

Та хванах с нокти жилото и го издърпах. В този момент до мен вече беше дошла една добра жена: „Натъркайте с пясък, и мен вчера ме ухапа, много боли и изтръпва.“ Естествено момчето ми никакъв пясък не искаше и да чуе. Събрахме набързо багажа и си тръгнахме с един ранен герой 😊 Оказа се, че плажът е пълен с пчели, търсещи разхлада. И тъй като подобни летни инциденти съвсем не са рядкост, се поразрових за бързи бабини съвети в подобни случаи. Поне да съм подготвена за следващия път.

Те обаче се прилагат само когато сте сигурни, че детето не е алергично. Аз знаех, защото го е хапала и преди. Ако е или пък не знаете, най-добре да дадете веднага нещо противоалергично и да се посъветвате с лекар. В останалите случаи, ето няколко леснодостъпни бабини илача:

Мокър пясък или кал

Съветът на добрата жена от плажа всъщност за мен беше нещо ново, но оказва се напълно вярно. Не мога да открия достоверна информация как и защо тази кал действа при ухапване, но по-възрастните знаят този метод много добре. Той е и най-подходящ, когато сте извън дома и нямате нищо друго под ръка. А обикновено тези ухапвания стават именно в такава ситуация. Затова – намерете малко кал или мокър пясък и натъркайте ухапаното място и оставете да изсъхне. Това значително ще облекчи болката.

Етеричните масла

Те вече са достъпни във всяка аптека. Най-добрите за случаите на ухапване са лавандулово, чаено дърво, ментовото, евкалиптовото, както и маслата от мащерка и босилек. Сложете няколко капки на засегнатата област и повторете след няколко часа без да отмивате.

Лед

Сложете торбичка с лед директно върху мястото, което е ухапано. Така ще изчезне болката и възпалението ще се намали.

Оцет

Оцетът е друго универсално средство, което използваме доста често. Капнете оцет върху памук и наложете върху мястото. Това веднага ще облекчи сърбежа и ще помогне за по-бързо заздравяване. Разчитайте на белия оцет или ябълковия.

Сода за хляб

Смесете малко сода за хляб с вода и нанесете на ухапаното място. Оставете го да действа половин – един час и отмийте с топла вода.

Паста за зъби

Малко паста за зъби ще намали раздразнението почти веднага. Ментата обикновено е най-ефективна за борбата с ухапванията.

Мед

Медът притежава редица лечебни свойства. Антимикробното му действие предотвратява възпаленията и успокоява сърбежа. Мажете по 1-2 пъти на ден ухапаното място.

Чесън

Той е с богато съдържание на серни съединения, на които се дължат противовъзпалителните му свойства. Вземете скилидка чесън, разрежете я и натъркайте мястото.

Лимон

Подобно на оцета, лимоновият сок е чудесен вариант. И двете съдържат вид киселина, която ще помогне за неутрализиране на ужилването и ще осигури облекчение. Отрежете резен лимон и го задръжте на място на ужилването или накапете директно лимоновия сок върху кожата. Най-добре е да напоите памучен тампон и да го задържите, колкото е възможно по-дълго. Може да го закрепите с бинт или обикновен цитопласт.

Монета

Използването на медна монета при ужилване от пчела или оса е по-скоро метод, попадащ в категорията „бабини деветини“, но, все пак нищо не пречи да опитате, ако не разполагате с нищо друго „под ръка“. Вземете една монета и я притиснете върху кожата за около 15 минути. Смята се, че медта от монетата противодейства на отровата на осата и успокоява дразненето и отока.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии