понеделник, 13 май 2024

Започва Годината на Заека

Започва Годината на Заека

Каква е традицията на Нова година

Пролетният празник е най-тържественото събитие за китайците. Тогава членовете на семейството се събират заедно около богата трапеза, веселят се и празнуват заедно. Смята се, че по това време на годината е и най-мащабното пътуване в света. Приготовленията също са доста мащабни – пазарува се като за световно, почиства се къщата, приготвят се традиционни ястия, пишат се новогодишни куплети и се слага специална украса. Семейната вечеря е основното събитие – задължително трябва да има дзяодзъ (китайски пелмени), защото те са символ на добрите пожелания и сплотеното семейство. Всеки облича най-новите си дрехи, посещават се приятели и близки, а на децата се дават червени пликове с пари. Подаръците за празника са традиционните – сувенири, бижута и фигурки с покровителя на годината. Украшения за дома също са препоръчителни. Не се подарява живо зайче – не носи късмет.

Защо китайският календар е различен

Китайският календар е лунно-слънчев. Това значи, че се ориентира по движенията на Луната и Слънцето. (Само да напомним – Земята обикаля Слънцето за една година, Луната обикаля Земята за около месец, а Земята се завърта около оста си за едно денонощие.)

И в китайския календар месеците са 12. Древните китайци решили, че щом месеците са на серии по 12, сигурно и годините се въртят по същия начин. Затова в китайския календар има 12 вида години, всяка кръстена на определено животно – плъх, вол, тигър, заек, дракон, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче и глиган. Когато се извъртят, започват отначало.

Нещо ново, нещо червено … нещо за късмет.

Легендата разказва, че чудовището, наречено Ниен, всяка година в навечерието на Китайската нова година излиза и причинява много злини на хората. Веднъж с помощта на един от боговете те установили, че се плаши от три неща – червения цвят, шума на фойерверките и светлината. Оттогава семействата ги използват, за да държат надалеч чудовището.

Защо заекът е четвъртотто животно в китайския календар

Някога заекът и бикът били съседи и се разбирали добре. Едни ден Нефритеният император казал, че редът на зодиаклните знаци ще бъде определен според това кой кога пристигне на неговата гощавка. Бикът и заекът се уговорили, че ще се събудят по първи петли и ще отида заедно. На следващата сутрин бикът станал с първото кукуригане, но заекът вече го нямало. Заекът тичал дълго време и когато почти пристигнал, видял, че все още няма никой, затова решил да подремне. Волът бил по-бавен от него, но не спрял да си почине, затова пристигнал първи в Небесния дворец. Шумът на бързи стъпки събудил заека. Той отворил очи и видял как тигъра профучава край него, но не успял да го изпревари. Тъй като хитрата мишка се била скрила зад рогата на бика, тя пристигнала първа и застанала начело на зодиака. Волът бил втори, тигърът – трети, а заекът се наредил едва четвърти след него.

Какво символизира Годината на Заека

В древен Китай зодиакалните животни са били надарени с определена характеристика, разделени на шест двойки. Така качествата на едно животно се противопоставя на характеристиките на друго. Целта е да има хармония – Ин и Ян. Годината на Заека съответства на Ин – женският, приемащ, грижовен, пасивен принцип. Оттук идват и очакванията за годината.

Приключва годината на Тигъра – с тежката и силна енергия на звяра. И започва годината на спокойствието и хармонията. 2023 г. обещава спокойствие и стабилност, но с възможност за вземане на сериозни решения. Заекът обича уюта, ето защо ще се обръща внимание и време на семейството. Водата символизира мека, но уверена сила. Заекът се смята за добър дипломат, така че големите конфликти през годината могат да бъдат избегнати само с диалогичност и преговори. Той е миролюбив знак, внимателно избягващ всякакви конфликти и трудности.

Годината на любовта и брака

Черният воден заек е подготвил много изненади за тези, които жадуват за любов. Новата 2023 година обещава както интересни познанства, така и романтика. Екзотично пътуване, ново хоби или необичайна компания – всичко това звучи реално в годината на заека. Защото това е животното, което е на страната на тези, които активно се възпроизвеждат. Укрепване на семейните връзки, раждането на деца, сключването на бракове, ще са приоритети в годината на заека.

Какво очаква децата, родени през тази година

Новородените деца тази година ще са изцяло под знака на Baby Rabbit. Те ще са в състояние да впечатлят всеки с огромния си чар. Ще бъдат добри ученици и ще радват родителите си с постижения в различни области.

Ще бъдат послушни деца, но и стряскат с емоционалността си. Поради това се смята, че често кръжат в облаците. Това обаче не е съвсем вярно. Емоционалната страна не им пречи те да бъдат постоянни в усвояването на знанията и да се превръщат в гении и надарени личности.

Какви дрехи да носим в Годината на Заека

Кожата пак ще е на мода, но не естествена – допуска се само изкуствена или малък орнамент под формата на пера. Асиметрията и етническите детайли са на почит. За бижутата, изберете благородните метали – бялото злато или среброто са фаворити.

Кой е цветът на заека

Според Фън Шуй цветът, който ще носи щастие и късмет е разновидност на розовото. Нарича се „фуксия“ заради растението с това наименование, а нюансът му е розов с червеникаво-лилав оттенък, точно като цветето.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии