понеделник, 25 март 2024

Традициите на Бъдни вечер и Коледа

Традициите и обичаите, свързани с Коледа се предават от поколение на поколение – от баба, от мама, та чак до днес.

Традициите на Бъдни вечер

Подготовката за празничната трапеза за Бъдни вечер е важен и специален момент за  създаване на празничната атмосфера и семейния уют. По традиция трапезата на Бъдни вечер е постна, но изобилна, за да има изобилие в дома през новата година. Някои хора и днес прекаждат храната  с тамян.

Според вярванията, този обичай се извършва за здраве и за да се прогонят злите сили от дома. Приготвят се нечетен брой постни ястия – седем, девет или единадесет. Семейството сяда на трапезата рано. В миналото софрата се слагала близо до огнището- считало се, че огънят е символ на топлината и уюта на дома. На масата се слагало всичко, произведено през годината от семейството.

По традиция на трапезата трябва да има постна питка.

Първият залък е предназначен за Богородица и за къщата и се оставя на масата цялата нощ. В питката се слага паричка. Счита се, че на когото се падне паричката, той ще да бъде късметлия през годината. Питката се чупи от най-възрастния член на семейството и се раздава на всички. На трапезата присъстват пълнени чушки с боб, варено жито, тиквеник, зелник, сарми, ябълки, орехи, мед, лук, чесън, сушени плодове, ошав, вино.

Традициите на Коледа

Традициите „гласят“, че на Коледната трапеза винаги гори свещ. Счита се, че пламъкът на свещта е нашата молитва за здраве и благоденствие. След коледните пости, Коледа е първият ден, в който на масата се сервира месо и месни ястия. Празничната трапеза е украсена, добре подредена и богата, за да има изобилие през новата година. Приготвя се традиционната баница с късмети и дрянови клонки, питка с паричка, баклава, плодове, вино и други лакомства, любими на семейството. Баницата се разчупва, всеки получава своето парче и своя късмет. И си пожелава този късмет да се сбъдне.

Коледуването

Коледуването се извършва през нощта между Бъдни вечер и Коледа.

Според вярванията коледарите имат силата да прогонят злите сили и затова минават по тъмно от къща на къща. Коледарите са млади мъже, обикновено ергени, които започват да се подготвят още от Игнажден, учат песни и избират обикновено най-възрастния между тях за водач на групата.

Обичаят се нарича коледуване и на много места в България се спазва и до днес. Счита се, че със своите песни коледарите прогонват злото и привличат добро и благоденствие. Те пеят песни за здраве и берекет през новата година, а стопаните ги посрещат и ги даряват с „колаче“, или кравайче. То се поставя върху коледарката – специална тояга, която коледарите носят, когато обикалят къщите.

Традиционното облекло на коледарите се състои от калпаци и дебели ямурлуци – специални дрехи, произвеждани ръчно в миналото от вълна и козина, за да пазят от студ и дъжд. Това са били традиционни дрехи за пастири и овчари. Днес са символ на традицията.

Коледа е! Коледа е вълшебство!

Пожелайте си нещо съкровено в тихата и свята нощ! Вярвайте, че то ще се сбъдне! На Коледа стават чудеса!

‍ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ!

- Реклама -
Предишна статия
Следваща статия

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии