Сезонните плодове и техните полезни свойства

0
474
MagHerbs

Ягоди

Ягодите са пълни с флавоноиди (известни предимно със своите антиоксидантни свойства).  Флавоноидите имат редица полезни качества (противовъзпалителни, противовирусни, противоалергични). Те увеличават притока на кръв към кожата и намаляват чувствителността към светлина, което подобрява външния вид, структурата и текстурата на кожата. Ягодите се състоят предимно от вода (91% вода, 7.7% въглехидрати, 0.3% мазнини и 0.7% протеини, 0.3% др.). Освен това са отличен източник на Витамин Ц.

Череши

Черешите, макар и полезни, съдържат малко по-малко витамин Ц в себе си от ягодите. Но изобилстват от Витамини А и Б. В състава си имат антоцианини, укрепващи съединителната тъкан. По този начин предотвратяват появата на бръчки. Антоцианините намаляват и болката в човешкия организъм. Черешите се препоръчват и при проблеми със стомаха. Също така имат диуретични свойства (в състава на черешите има много калий, малко натрий, които освобождават задържаните течности в организма). Поради високото ниво на калии и флавоноидите черешите се препоръчват и при високо кръвно налягане.

Малини

Малините са чудесен източник на фибри. Богати на витамин Ц и изключително вкусни. Притежават ниско съдържание на захар. Силни антиоксиданти.

Диня

Динята е предпочитан плод в горещите дни. Добре изстудена е подходяща за консумация както на плажа, така и в домашни условия. Високото съдържание на вода хидратира добре човешкия организъм, като в същото време придава чувство на ситост и по този начин намалява апетита. Като допълнителен бонус динята съдържа ликопен, който предпазва клетките на кожата от слънчевите лъчи.

Плодовете са отличен източник на витамини и минерали. Богати са на фибри и притежават широк спектър от стимулиращи здравето свойства. Затова нашите съвети са:

– Яжте плодове!

– Залагайте на сезонните плодове!

Не е важно кой е любимият ви плод. Важното да го консумирате.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук