четвъртък, 30 май 2024

Разлики между самохвалство и споделяне

Каква е разликата между самохвалство и споделяне?

Самохвалство или споделяне? Всеки има в живота си такъв близък, който обожава да се хвали. Къде случайно, къде не – винаги разказва какво ново си е купил, какво са му подарили или на какво специално място е ходил. Това хвалене става споделяне, ако човекът който седи срещу вас е в най-близкия ви приятелски (роднински) кръг.

Например, ако сестра ви ви дойде на гости ѝ кажете: „Виж какъв хубав масажор ми подариха за Коледа.“ – това е споделяне. Но, ако дойде съседката и ѝ кажете същото изречение обаче – това е хвалба.

Самохвалството

Чисто статистически жените са по-склонни да се хвалят. Нередки са и случаите в който свързваме самохвалците с нарцисизъм.

Има и друг аспект на хваленето. Когато нямате приятели и близки хора, с които да споделяте хубавите неща, които ви се случват (те обикновено са малко, след като нямате приятели и близки), започвате да разказвате с подробности за нещата, които сте си купили.

Към самохвалство прибягват хората с ниско самочувствие. Има много изследвания, разкриващи това неприятно поведение като последствие от депресия и ниско самочувствие. В нашата култура се очаква хората да бъдат скромни.

Как хората се хвалят:

Привличане на внимание към личните ви качества.

Имам позната, която така описва децата си (колко са умни, начетени, интелегиентни), което обаче впоследствие се оказва, че не е така. Познавам и трите ѝ деца и нито едно от тях не преминава ниво „посредствено“. Оценките на големите в училище не надминават 4+, а смислен разговор на книжовен език по елементарни теми не може да водят дори с връстници.

Привличане на внимание към нещо, което сте направили.

Да, имате чудесен печеливш бизнес, но това ли единственото нещо, за което трябва да говорите. Успехите, които сте постигнали в живота си са важни за вас и вашите близки. Хора, които тепърва ви опознават или пък не са в толкова близки отношения с вас нямат нужда от такава информация.

Самохвалство чрез сравнение с лошия пример

Разговор с друга позната: „Пък на Мери (наша обща позната) синът ѝ такъв купон направил за 16-тия си рождения си ден, че се върнал пиян и повръщал цяла  нощ. Прибрал се в 4 през нощта. Добре, че моят син не иска така да си празнува рождения ден, че да нямам такива главоболия. Той моят е доста по-добре възпитан, де!“

Ами не, не е. Нейният изобщо не излиза, защото няма дори един приятел, различен от виртуалните.

Хвалба с вещи, които притежавате

Парадирането с вещи и постижения се явява компенсаторен механизъм на други важни елементи ( възпитание, отношение, образование).

Споделяне

Щастливите хора не се хвалят. Те споделят с приятели. Пред приятел хвалбата е чисто и просто споделяне.

Има и такива приятели, които не споделят. Те просто са си такива… Трябваше да разбера от мъжа на най-добрата ми приятелка, че са я повишили, само защото тя е сметнала за неподходящо да ми се обади и да каже – „Ей, вече съм шефка“ 😊

Друга пък моя близка роднина ми споделя с подробности за местата, които е посетила. За семейното им пътешествие до Доминикана. За това колко време и как са пътували, за какво са видели и какво са яли. И аз гледам с отворени очи и питам и разпитвам, защото ми е интересно. Вълнувам се все едно аз съм била там, а тя разказва увлекателно, показва снимки и на двете ни е хубаво. Това не е хвалене. Това е споделяне. Защото сме двете и защото се радваме на щастието и успехите една на друга.

Та, такива са разликите между самохвалство и споделяне. Тънка е границата. Важно е да не я прекрачваме често!

- Реклама -
Предишна статия
Следваща статия

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии