понеделник, 13 май 2024

Пазар в Одрин

Споделяме с вас нашия пазар в Одрин, Турция.

Границата

Граничният пункт на „Капитан Андреево“ е лесно достъпен и се стига бързо по магистрала „Марица“. Ние имахме късмета да не чакаме дълго. На място има доста гишета, които работят, но въпреки това в определени моменти се чака доста. Тръгнахме с идеята най-вече за еднодневна разходка и малко пазар. Дори и да не познавате града, няма как да се объркате как да стигнете до централната търговска улица. Всички коли от границата тръгват натам, а и пътят от „Капитан Андреево“ те откарва право в Одрин, от там лесно може да се ориентирате като гледате огромните минарета на Селим джамия. Търговската улица е точно срещу нея.

Паркирането в Одрин

Не се опитвайте да търсите паркомясто в Одрин. Мисията е почти невъзможна, а и няма смисъл. Пълно е с платени паркинги, които са на доста добра цена. За 4-6 часа е около 90 лири, което няма и 10 лева. Аз лично обожавам ориенталския дух и търговската шумотевица на одринския център. Мога да прекарам часове наред из малките магазинчета, в които ухае на току що изпечена баклава, или ароматни локуми и бонбони. Разбира се, пълно е и с магазини за „маркови“ дрехи и спортни обувки. Комплект Nike или Adidas може да се намери за 20-30 лева 😊. Що се отнася до ресторантите и местата за хапване – има евтини, има и скъпи. Ако хапнете дюнер на крак, ще дадете 70-80 лири, но ако седнете в ресторант агнешкият дюнер струва 280 лири. Така че хвърляйте поглед на менюто, за да не се окажете изненадани, тъй като разликата в цените е значителна.

Сладкишите

В една от централните им сладкарници хапнахме 3 сладоледа по три топки за 95 лири. Цената на баклавата горе долу е еднаква навсякъде, но различните видове варират между 200 и 400, 500 лири за килограм. Ние хванахме промоция за 130 лири, така че преди да вземете пообиколете.

Така може да изкарате много време на търговските улици срещу джамията. Ако се „забиете“ и по малките пресечки, вероятно ще попаднете на истински „находки“. Главните улици отвеждат и до така наречения „син пазар“. Там са плодовете и зеленчуците. Има и закрита част с дрехи, чанти, чаршафи и какво ли още не. Ако се спазарите, може да намерите доста изгодни сделки 😊. Така е на пазар в Одрин.

Ето и малко цени от началото на май

След като купихме малко череши, ягоди и домати, се отправихме към Селим джамия. Тя е наистина внушителна и задължително трябва да я видите. Смята се, че притежава най-високите минарета в Турция – 70.9 м. и купол, който е по-голям от този на Света София в Истанбул. Тя се намира на централния площад и входът за нея е безплатен. От доста време там тече ремонт и вътре е пълно с железни скелета, но въпреки това е красиво. Щом излезете от централния вход на джамията в Одрин, тесен тунел ще ви отведе към покрития пазар под джамията.

Не по-малко впечатляваща обаче е Старата джамия, който се намира точно срещу Селим джамия. Всъщност именно там ходят местните и може да усетите автентичния дух на Турция.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии