понеделник, 13 май 2024

Огромно количество полени и „пухчета“ през май

Огромно количество полени и „пухчета“ ни очакват през май – как да се предпазим?

Жега, влага и слънце – оказва се необичайно топлият април е довел до интензивен цъфтеж при десетки видове растения, най-вече дървета. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Липсата на валежи пък натрупа полена във въздуха и така неговите стойности достигнаха рекордни нива през април. Това е довело до силни алергични прояви при пациенти с полиноза. Данните на центъра за София показват, че през първите 15 дни на април са отчетени почти 75% от общото количество полен за месеца.


Източник: Национален център по заразни и паразитни болести

БРЕЗА, ГАБЪР, ДЪБ И БУК

Основното количество (61%) прашец във въздуха на София е бил бреза, габър, дъб и бук. Другите цъфтящи видове са били от сем. Кипарисови, върба, различни видове клен, орех, черница, чинар. Доста по-рано от обичайното е започнал цъфтежа при конски кестен, мъждрян и видове от сем. Борови (смърч, бял и черен бор). Това важи и за разпространението на семената на тополите – т.нар. „пухчета“. Те често са обвинявани за алергичните проблеми на пациентите с полиноза. Истината е, че „пухчетата“ дразнят механично всички хора, но са видими, докато истинският причинител на алергия по същото време не се вижда и това е поленът на тревите от сем. Житни.

ПРОГНОЗИ ЗА МАЙ

Според прогнозите през май се очакват чести дъждове до средата на месеца и в последните няколко дни. В останалото време има вероятност дневните температури да са над обичайните. В този период ще се повиши и поленовата концентрация във въздуха. Ще цъфтят видове и от трите алергизиращи групи:

• Дървета – количеството полен ще бъде високо защото ще цъфтят много видове: сем. Борови, черен бъз, айлант, гледичия, липа, различни декоративни храсти
• Плевели – цъфтежът на тази група започна в края на април и през май ще цъфтят повече видове: живовляк, киселец, козя брада, коприва, рапица
• Сем. Житни – в България са разпространени стотици видове треви и повечето от тях ще цъфтят през май и юни. Техният полен е силно алергизиращ и той ще бъде причина за алергични оплаквания през май при много хора.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПРАШЕЦА ВЪВ ВЪЗДУХА

  • да се ограничи престоят на открито в топли и сухи дни
  • да се излиза след дъжд
  • в сухи дни с вятър да се затварят прозорците на помещенията или колата
  • при излизане да се ползват предпазни средства като слънчеви очила. Носенето на маски по време на Ковид пандемията показа, че те са от полза и при пациенти с полиноза за ограничаване на контакта на полена с лигавицата на носа.
- Реклама -
Предишна статия

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии