понеделник, 13 май 2024

Първият учебен ден – практически съвети

ПЪРВИЯТ УЧЕБЕН ДЕН – ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ ЗА ХУБАВИ СПОМЕНИ

Панделки, плисирани поли и бял чорапогащник. Това са горе-долу спомените на децата от 80-те за първия учебен ден. И една снимка с буквар, на която показваме първата буква от името си.

В по-късна възраст аз си спомням грижливото подвързване на учебниците и надписването на етикети. Тогава нямаше огромен избори от картинки с герои, но ние с майка ми ги украсявахме, а тя ги изписваше с красив ръкописен почерк.

Днес нещата изглеждат доста по-различно – изборът за ученически пособия е огромен.

Раници има всякакви. Моливите и острилките са във форма на топки, кукли и роботи. И ние родителите избираме седмици наред дрехите за първия учебен ден. Но някои закономерности не се променят – вълнението и страхът в очите на децата, сълзите и гордостта – в нашите. Не се променя желанието да създадем незабравими спомени от този паметен ден. Затова сме подбрали няколко кратки съвета как да стане това.

Първият учебен ден? Това е най-вълнуващият ден и за малките, и за по-големите деца (колкото и да не го показват).

Затова – недейте да закъснявате за него, дори да сте пропуснали някой детайл от подготовката. Даже да ви се скъса чорапогащника не се връщайте да го сменяте, за да не пропуснете началото. Детето няма да запомни бримките, но със сигурност ще запомни, ако пропусне общата снимка.

Независимо на колко години е детето, погрижете се да е спретнато и с красиви дрехи. Това не е прото суета, а отношение към празника и към училището.

Погрижете се да има отношение към учебниците и тетрадките си.

Подвържете ги заедно, украсете ги, подредете ги на определено място, подгответе старателно раницата още от предишната вечер, за да сте сигурно, че сте сложили всичко необходимо за първия учебния ден. Научете го само да я подрежда и да се грижи за нея.

Чорапогащникът може и да е скъсан, но не забравяйте телефона си вкъщи и го заредете – дори и да има официален фотограф на паметното събитие, със сигурност ще имате нужда от устройство за снимане, за да не пропуснете някой емоционален момент. Така ще може да си направите и селфи 😊

Постарайте се да създадете положително отношение и уважение към съучениците и учителите.

Говорете с любов и респект за преподавателите, защото, както знаем, личният пример е най-важен. Подканяйте дете да прави мили жестове към тях.

И за финал думите на един директор и учител – Диян Стаматов: „Първи клас е времето, в което детето ви ще формира своето отношение към знанието. Бъдете подкрепящи- към детето си, но и към учителя, към училището, защото те заедно са пътят към неговия успех. Бъдете до него-всеки ден, всяка вечер. И не забравяйте УЧИТЕЛЯТ е новият герой на детето ви!

Вслушвайте се в него!

И с Вас е било така!

Просто сте пораснали!“

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии