понеделник, 25 март 2024

Атопичният дерматит – от първо лице

Aтопичният дерматит, преразказан от първо лице.

На 14-ти септември отбелязваме Световния ден на атопичния дерматит 

В нашето семейство нямаме алергии. Моята кожа не се зачервява с каквото и да я намажа. На мъжа ми – съвсем. Не ни излизат пъпки. И все ми се е струвало, че хората, които казват „имам чувствителна кожа“, леко преувеличават.

И така си мислех докато по ръцете и краката на двегодишния ми син не започнаха да излизат ситни пъпчици.

Първо се появиха по бузите, но си мислех – ще минат. Tой е още малък. Когато обаче слязоха по тялото, ми светна червената лампичка и …. разбира се – започнах да го водя по доктори. При него пъпките са по лактите и на сгъвките зад коляното.

Първо са ситни, червени, но когато започне да ги чеше, стават груби, а кожата – суха.

Появяват се през лятото. Имайте предвид, че той е поне два месеца на море – в постоянен досег с пясък и силно слънце. Е оказа се, че именно те са причината за нашите проблеми с проблемната му кожа.

Ходихме на доста доктори. Казват: пясъчен дерматит, атопичен дерматит – давайте антиалергични, мажете с кортикостероиди. И аз мажа и давам, защото понякога положението става нетърпимо и се чеше по цяла нощ. Пъпките се появиха и това лято – мазах ги веднъж в най-острата им форма. После слагахме само с овлажняващ крем – аз лично ползвам A-derma, по лекарска препоръка. Сигурно има и други, които биха имали същия ефект. Сега, с идването на есента пъпките изчезнаха от само себе си.

Оказва се – много родители са в подобна ситуация.

И не само. Около 200 000 възрастни в България боледуват от атопичен дерматит. Той е заболяване на развитите индустриализирани общества с висока хигиена. Преди 20-тина години само 8% от децата са получавали тази диагноза. Сега вече са 30% в развитите страни. В Европа вече са одобрени няколко иновативни терапии, които за първи път овладяват най-тежките форми на заболяването, но българските пациенти все още нямат достъп до тях.  Освен това у нас и медикаментите за лечение извън болница не се заплащат от здравноосигурителната институция. И така – всичко трябва да си плащаме сами.

Какво да направим, за да намалим пристъпите?

Наблюдавайте кога настъпват пристъпите на детето и обсъдете това с вашия лекар. Това ще помогне да идентифицирате вероятните отключващи фактори и да определите най-доброто лечение. Всеки човек е различен, но ето някои от нещата, които можете да направите, за да намалите въздействието на потенциалните отключващи фактори:

Атопичният дерматит: Не пушете близо до детето си!

Пасивното пушене може да влоши симптомите.

Изберете нежни, приятни за кожата тъкани

Памук и ленът са по-малко дразнещи от синтетичните материи. Избягвайте бодлива вълна. Изпирайте нови дрехи, за да отстраните всички химикали, които може да са били част от производствения процес.

Хранителни алергии

Ако смятате, че храната, която детето ви яде, отключва симптомите му или влошава атопичния дерматит, направете му тест. Важно е детето ви да получава калция, калориите и протеините, от които се нуждае, за да расте и да се развива.

Намалете потенциалните щети, които може да причини чесането

Симптомите на атопичния дерматит могат също така да отключат и да обострят състоянието. Ако кожата на детето ви е суха и сърбяща, има вероятност то да я чеше. Това чесане я уврежда допълнително. Това я прави уязвима за бактерии, които могат да причинят допълнителен сърбеж.  Затова подрязвайте ноктите на детето си. Памучни ръкавици за най-малките също са добър вариант.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии