четвъртък, 30 май 2024

Новият домашен любимец – африкански охлюв

Препоръчваме ви да си „осиновите“ африкански охлюв – идеалният домашен любимец за деца!

Със сигурност всеки родител рано или късно чува следната фраза: „Ще ми вземеш ли куче?“.

Мнозина взимат, но има и такива, които не са готови да се грижат и за домашен любимец. Защото всички знаем, че това се случва – вие ще го разхождате, вие ще му чистите, а детето само ще си играе с него. Та след като получих този въпрос, започнах да търся алтернативи – минахме през вариант заек, но той мирише и доста цапа. После – костенурка, канарче. Докато случайно на едно морско изложение не попаднахме на идеалния домашен любимец – африкански охлюв.

Тези животни са наистина впечатляващи най-вече със своите размери – по 13-14 см (колкото цяла шепа), с огромни и красиви черупки, големи очи и месесто тяло.

Определено са нестандартен домашен любимец. 

Петър Калинов от Русе отглежда хиляди такива охлюви – буквално. Има цяла стая, пълна с кутии, обитавани от екзотичните животни. „Първите, които вкарах, бяха от Чехия, а след това започнах да ги развъждам сам“, разказва машинният инженер с нестандартно хоби. И допълва, че те са идеален домашен любимец за деца, защото „растат бързо, не цапат, не миришат, не се нуждаят от всекидневни разходки“. Единственият им недостатък обаче е, че не живеят много дълго – най-масовите достигат до 3 години, а „тигрите“ – до 10-15. 

В колекцията на Петър има над 40 типа охлюви от родовете Achatina и Archachatina. Най-впечатляващи са тигровите. Те са изключително редки – достигат до 30 см и тежат до килограм и половина, краската на раковината им напомня тази нa тигър, а цената за зрял екземпляр започва от 200 лв.

Ние взехме от по-обикновения вид. От тях един охлюв бебе върви между 5 и 10 лв. А грижите за тях са в рамките на възможностите на 6-годишно дете.

 

Трябва ви пластмасова кутия с дупки. Хранят се на няколко дни с малко плодове или зеленчуци и се пръскат с вода. Важно е обаче да се поддържа температура, защото произлизащите от Африка същества не обичат студа. За здрава черупка се дава и калций на прах. Горе-долу с това основните грижи за тях се изчерпват. Ето и няколко любопитни факта за охлювите:

  • те са най-активни през нощта;
  • хермафродити са и могат да снесат до 2000 яйца наведнъж;
  • за 6 месеца достигат до пълния си размер;
  • изискват подходяща влажност и топлина;
  • желателно е да се поставят в пластмасова кутия, застлана с кокосов субстрат, мъх, торф или чиста почва от гората, която се изпича на 200 °С за 20 минути, във фурната;
  • тяхната слуз има лечебен и козметичен ефект, който действа много по-силно от всеки крем.

Като заключение – освен че детето ви ще има така желания домашен любимец, вие ще можете да го пускате на разходка върху лицето си, за да изгладите бръчките 😊

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии