четвъртък, 30 май 2024

Надежда за бебе

В България има хиляди жени и мъже с репродуктивни проблеми. Хиляди семейства, които години наред обикалят доктори и болници с една мечта – да имат бебе.

Тези хора правят най-различни изследвания, подлагат се на десетки процедури, пият шепи хапчета, бият инжекции. Ден след ден, месец след месец, години наред. И все няма бременност, но винаги има надежда. Единственият шанс на много от тези хора да имат свое бебе е с донорски яйцеклетки и/или сперма.

Донорството е благороден акт. Изисква време и усилие. Но най-вече изисква голямо и добро сърце.

През последните години все повече се говори по темата за този вид донорство. Все повече хора разбират, че могат да бъдат донори. Но и все повече хора имат нужда от дарители. По неофициална информация на фондация „Майки за донорството“ около 70 000 души могат да имат свое бебе единствено чрез донорство.

Чували сте за Фондацията, нали?

Това са онези усмихнати, приветливи и добри хора, които помагат на стотици мъже и жени да сбъднат мечтата си за свое бебе. От популяризирането на идеята за донорство, през подкрепа по време на процедурите и за дарители, и за реципиенти, през набиране на средства, та чак до раждането. Хората с големи сърца от „Майки за донорството” участват в целия процес и са част от него, защото самите те са донори.

Интервюто по-долу направих с едничката цел да мотивираме повече хора да бъдат донори, да вдъхват надежда, да сбъдват мечти, да се раждат деца. Прочетето го, споделете го с близки и приятели и разпространете каузата, защото си струва. Информацията би била полезна и на вас или ваши приятели, за които изобщо не подозирате, че може би имат нужда от такъв тип донорство.

На въпросите ни отговарят Мариела Куртева (от ляво на снимката) – председател на УС на фондация „Майки за донорството“, донор на репродуктивен материал, и Виктория Димитрова (от дясно на снимката) – член на УС на фондация „Майки за донорството“, ръководител донорска програма, координатор реципиенти/пациенти.

Ние от Мадамамама искрено ви поздравяваме за благородната кауза и за това, че помагате на толкова хора с репродуктивни проблеми да имат мечтаното бебе!

– Разкажете ни първо кога и защо е основана Фондацията „Майки за донорството”?

– Фондация „Майки за донорството“ е основана през 2014 г. Учредителите са донори на яйцеклетки години преди тя да бъде основана. Идеята за нея беше предложена от основател на друга фондация, събрахме се около 30 дами донори и така се сложи началото.
Повечето от нас вече бяха минали през процедурата, знаехме каква е и разказвахме за донорството, привличахме нови донори, дейността беше започнала. С основаването на „Майки за донорството“ просто сложихме едно общо име на всички наши имена.

– Хората във фондацията не получавате възнаграждение за работата си. Защо го правите?

– Да, нямаме трудови или граждански договори в организацията, не се осигуряваме в нея. Всеки от нас има своя професия, донорите са много и с различни позиции в обществото и професии. Действаме на принципа – всеки помага с каквото може, според своите лични и професионални ангажименти, в която и точка на страната или извън нея да сме.
За всеки от нас това е кауза, която първо сме изминали лично – със своя личен принос като донори, опит по пътя и резултат. Много от нас през годините променят професионалните си пътища или в личен живот, но остават в каузата. Донорството е нещо, което човек трудно може да изостави.

– Имате ли данни колко хора у нас имат репродуктивни проблеми и/или колко се нуждаят от донорски материал?

– През последните години не е правена статистика. Последната такава сочеше 125 000 души официално, като неофициално са около 250 000. От тях 50 000 се нуждаят от донор, но това са стари данни. Според нас вече преминават 70 000.

– Как точно помагате на тези хора (разкажете ни на кратко процеса)?

– На първо място организацията ни е създадена ОТ ДОНОРИ ЗА ДОНОРИ. Има и други организации, както и програми в страната ни, които помагат на семейства, но ние сме единствената организация в България от донори, чиято основна дейност и създаване е с цел да има повече донори на яйцеклетки и сперматозоиди.

Разказваме, информираме, преди пандемията пътувахме из страната, партнираме с медии, общини и други институции, включително ИА „Медицински надзор“, под чиито контрол е донорството. Най-обикновено казано, разказваме за нас, за процедурата и търсим още добри хора, които да помогнат на нуждаещите се семейства. За да не чакат дълго своя шанс да имат дете. Това е първата ни и основна цел – така помагаме на семействата – да стигнем до хората. И, ако успеем да разясним добре и те се решат на донорство, сме успели да помогнем на още едно семейство. Ние сме с донорите и по време на процедурата.

Втората ни помощ стартира съвсем спонтанно. Познаваме хиляди семейства, които се нуждаят от донор. Техните ин витро процедури не се подпомагат финансово от държавата. Това беше причината да опитаме да събираме средства за тях. Стартирахме благотворителен базар във фейсбук, а преди пандемията и събития, скоро и след нея. Вече са повече от 110 семействата, на които сме помогнали. Все повече дарители виждат дейността ни и се присъединяват към нас. Получаваме и корпоративни дарения, а някои от тях правим с програми.

На 5 семейства помогна „КИА Моторс България“ с директно дарение за ин витро процедури. На 20 семейства ще помогне „Темпус Линк“. За което безкрайно благодарим! Като хора, които ежедневно се опитват да събират средства, чрез гривничка, свещ или мартеница в благотворителния ни базар, ценим помощта на всеки дарител.

– На какви изисквания трябва да отговарят двойките, които може да финансирате? Във всяка болница ли могат да използват парите за ин витро?

– Едно от нещата, които ни различава като организация, събираща и средства за ин витро процедури, е изискването ни за публичност на семействата. Всички са на сайта ни www.maikizadonorstvo.com. Държим хората да виждат на кого помагат и да знаят къде отива всеки техен дарен лев. Ние сме до тези семейства от деня на старт на финансиране до раждането на детето им (децата им). Никога не приключваме подкрепата само със събирането на средствата (5000 лв.).

След събирането на средства търсим и намираме донори, проследяваме процедурата, ако има нужда от още помощ, медицинска помощ или медикаменти я даваме, уведомяваме дарителите за бременността и раждането.
Средствата се превеждат на болниците, в които семействата са пациенти и се извършват манипулациите. Не се дават средства лично на тях.

– За да им помогнете, хората трябва да разкажат историята си и да се „покажат”. Страхуват/срамуват ли се от това?

– Пишат ни много семейства за помощ, но изискването ни за публичност отказва някои от тях. Имат право на това, разбира се, но повечето са запознати с правилата, още преди да ни пишат и нямат проблем с публичността. Те знаят, че за да искаш помощ трябва да си открит. Както пред хората, които даряват средства, така и пред хората, които даряват яйцеклетки или сперматозоиди. Защото, съгласете се, че хипотетично някъде там Мария и Иван имали нужда от помощ може да буди и съмнения, както и недоверие.

– Как намирате донори на репродуктивен материал и колко са досега? Мъжете или жените са по-склонни да даряват? Защо го правят, когато ги попитате?

Ние не търсим донори – обичаме да казваме това. Ние търсим хора, на които да разкажем за донорството. Искаме да знаят за него. Колкото повече хора знаят за донорството, толкова повече шансове има някои от тях да решат да го направят. Потърсили са ни над 4000 жени и мъже.
Донорството е личен акт и както ние самите сме дарили и взели своето информирано решение, държим да достигнем до хората, за да разкажем. Без значение дали ще одобрят, отхвърлят, или да се решат. Освен самата процедура, за нас е важно да разясняваме и законовите правила и ограничения.

Кандидат-донорите, хората които ни слушат или се интересуват от донорството, трябва да са запознати с правата им и законовите норми на процедурата ПРЕДИ да вземат решение дали искат да бъдат донори.

През годините и до днес попадаме на хора, които някъде правят или са правили процедури, без да ни потърсят и без да са запознати подробно със законите. Някои от тях дори са заблуждавани с правила, съгласно нормативни актове, които не съществуват вече в българското законодателство. Което е много жалко. Никой не е длъжен да знае всичко, но за нещо сериозно като донорството препоръчваме на хората добре да се информират, от различни и правилни източници. В организацията имаме хора от различни професии, които са адекватни на всички законови промени и правила. Други, които следят световните и европейски закони и тенденции. Следваме правилата, а, ако е нужно, ги променяме. За нас донорството не е просто нещо, което правим, а нещо, през което сме минали и ревностно защитаваме.

Жените даряват повече! Защото са майки – това е техният отговор. Те знаят какво е да имеш дете и те са по-съпричастни и решителни.

В същото време повечето от донорите мъже са млади мъже, които все още нямат деца. Някои от тях го правят цитирам „просто, защото се оказва, че могат“. Други, защото имат познати с проблеми и са съпричастни. Трети, защото имат пълен набор от безплатни изследвания за тях самите, плюс възможност да запазят материал за себе си. Тоест ценят ползата от процедурата и правят застраховка за бъдещето си.

Донорите мъже, които вече имат деца са още по-съпричастни. Някои от донорите са съпрузи на жени, които имат репродуктивен проблем. Те са настоящи пациенти. Това са мъжете, които вървят по труден път със своята дама, за да имат деца, но в същото време помагат на непознат да сбъдне мечтата си. Изключително силни мъже.

– На какви изисквания трябва да отговарят донорите?

– Донори на яйцеклетки могат да бъдат жени, които вече имат поне едно родено дете – задължително. Преди 2 години, след като се установи, че е сложена незаконно в нормативен акт, горната възраст отпадна. Беше 34 г. включително. Към днешна дата лекарите се придържат отново към нея, като са допустими изключения за по-висока възраст с много добри медицински показатели. Това е и следващото изискване – резултатите от изследванията и преглед при репродуктивен специалист да са добри и кандидат-донорът да получи одобрение.
Други законови изисквания са пълнолетие, да не се води на отчет и да не е поставен под запрещение. Съгласие за донорство се заверява пред нотариус. Изискванията ни като организация са подходящо образование, емоционална интелигентност, липса на користни мотиви и др.

Във всяко донорство има заложени много етични и поведенчески правила и ако се прецени, е възможно кандидат-донор да бъде отказан, ако има съмнения за натиск, скрити финансови уговорки и др. Донорството е анонимно и безвъзмездно. Допустимо по закон е само сестра на сестра да дарява директно, ако те пожелаят.

Донори на сперматозиди могат да бъдат пълнолетни мъже, които не са поставени под запрещение, имат високи медицински показатели. Това ще рече, че могат да имат свои деца, но е възможно да не покриват нормите за донор. Правят се изследвания и при тях – резултатите дават финалния отговор.

– Какъв е процесът на даряване и в определена болница ли се прави?

– Донорството на сперматозоиди е основно даряване на семенна течност в клиника по репродуктивно здраве, която има разрешение за такава дейност от ИАМН. Има и кръвни изследвания. Мъжете са улеснени максимално.
Донорството на яйцеклетки най-кратко обобщено е процедура, при която след одобрение стартира стимулация на яйчниците. Стимулацията е с хормони, които тялото на жената всеки месец отделя между първия ден на менструацията и деня на овулация. Тоест – при донорството този процес се „подпомага“ с допълнителни инжекции в корема, съдържащи тази „помощ“. Веднъж на ден, не повече от 10 дни, като при всяка жена дните са различен брой – зависи от тялото й. Ако са 10, то на 12–тия ден е пункцията, чрез която се изваждат готовите за бебе яйцеклетки.

Пункцията трае 10 минути и е под пълна венозна упойка. Няма разрези, няма оперативна намеса. Представете си модерен гинекологичен стол – там се извършва. Донорството на яйцеклетки се извършва само от репродуктивен специалист и само в клиники или болници, които имат разрешение за такава дейност. Тоест не може навсякъде.

Всички ние от организацията като донори имаме различни усещания при процедурата, но знаем, че правилото за безопасност е да слушаме напътствията. Без активен спорт, липса на физическо натоварване и с лека храна – по време на процедурата и няколко дни след нея. Това е достатъчно за безопасност.

– Донорите заплащат ли нещо? Кой поема финансовата част?

– Всички изследвания, прегледи и медикаменти са безплатни за донорите. Компенсират се разходите и времето. Много жени и мъже пътуват от цялата страна и това още повече налага компенсация. Донорството е безвъзмездно по закон. Всяко предложение за заплащане е незаконно и няма нормативен акт – закон или наредба, които да разрешават заплащане.

– Как намирате спонсори?

– Дарителите са добрите хора! Дарител е всеки, купил гривничка от базара ни, всеки, подарил труда си и изпратил ни мартеници, например. Дарители са и фирмите, които отделят средства за каузата.
Капка по капка човечност раждат бебе и щастливи семейства.

Скоро ще ви разкажем за Йоана и Миряна – сестри-близначки, които заедно са дарили яйцеклетки, дарили са надежда и ще сбъднат нечии мечти.

бивша мадама, настояща мама

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии