четвъртък, 30 май 2024

На пазар в Турция

Ако се чудите дали да пътувате до Турция само заради пазаруването, прочетете нашите впечатления

„Комшу, комшу, квалитет“. Това е изразът, който най-често може да чуете  по пазарите в Турция около границата с България. Тук търговията от години ври и кипи, но стана още по-активна през последните месеци, заради рекордно ниските цени в съседната държава. Тук може да намерите от пиле мляко и от кокошка златно яйце.  Но да започнем  отначало с малко повече подробности за нашето скорошно пътуване за пазаруване в съседна Турция.

Пътят до Лозенград      

Преди сме ходили в Одрин, но сега решихме да минем през границата на Малко Търново и да отидем до близкия Лозенград (на турски: KırklareliКъркларели).

За разлика от границата на „Капитан Андреево“, тази при Малко Търново е много по-малка, гишетата за проверка и от българска и от турска страна са много по-малко също, затова ако има коли, се чака доста. Така че най-удачният вариант е във всички случаи да тръгнете много рано сутринта, за да не се налага да висите на опашки. Още щом влезете в Турция пред вас се открива четирилентов път – почти магистрала. Той няма общо с нашия малък, тесен и разбит горски път, по който пътувахме в България. Така че до Лозенград от границата се стига за около половин час. Да не забравя да спомена, че сряда е пазарният ден тук. Тогава предлагането на стоки е най-голямо, но имайте предвид, че и трафикът също е най-интензивен. 

Пазарът за плодове и зеленчуци

Най-известното място за пазар тук е закритият пазар. Около него има голям паркинг, който е безплатен, затова е доста удобно за пазаруване. Щом влезете тук, веднага усещате типичната търговска атмосфера на Турция. От всякъде се носи аромат на ягоди и домати, а търговците крещят с пълно гърло, приканвайки да си купите от тях. Определено цените тук са доста по-изгодни и може да се запасите с всевъзможни плодове и зеленчуци. Килограм вкусен розов домат върви между 25 и 30 лири, което е 2.50-3 лева. Краставиците и чушките сиврия също са толкова. Обикновен домат може да се намери дори за лев и 50 за килограм.

Килограмът на картофите на пазара в Турция е между 60 ст. и един лев, а морковите могат да се намерят за 80 стотинки. Рибата също е доста изгодна, ако ви се рискува да я вземете от пазара. Тук има голямо разнообразие от маслини, ядки и яйца. Кора яйца е 60-70 лири, като се предлагат основно бели яйца. Ябълките вървят около 15 лири, независимо дали са зелени или червени, ягодите са около 20 или 2 лева.

Внимавайте с търговците в Турция

Всички знаем за пословичната турска любезност. От всякъде може да чуете „комшу, комшу“ и да ви приканват да отидете към сергията. Все пак бъдете внимателни. Има някои хитринки, с които евтиното може да ви излезе скъпо. Например – на някои етикети записват цената за половин килограм, а не за един. Затова се уверете каква е реалната цена на предлаганата стока. На някои няма етикети, затова задължително – питайте кое колко е преди да посегнете да пазарувате. Повечето търговци тук не дават на клиентите сами да си подбират плодовете и зеленчуците. Така понякога отпред нареждат хубавата стока, а реално слагат не толкова качествена отзад. Затова – гледайте в ръцете им. Следете какво слагат и махайте, ако видите нещо развалено. Внимателно следете и когато поставят стоката на кантара, за да се уверите, че ви слагат исканото количество.

Центърът на Лозенград

За разлика от Одрин в Лозенград няма толкова забележителности. Тук има голяма централна търговска улица, пълна с кафенета, ресторанти, малки магазинчета. Храната в ресторантите също е доста евтино, така че за 50 лева спокойно двама, трима души могат да се наядат повече от добре – това включва салати, супи, голяма порция месо. Тук има и доста магазини за ядки. Обиколете поне няколко, за да се уверите, че избирате най-добрата цена. Като цяло обаче навсякъде ядките са доста по-евтини от тези у нас. Например килограм микс от бадеми, лешници, кашу струва около 20-22 лева.

Хранителни стоки и препарати

Ако не ви се обикаля, спокойно може да посетите някои от големите хранителни магазини, за да си напазарувате всичко наведнъж. Такъв има в мола на Лозенград – магазин BIM, който е съвсем близо до закрития пазар. Прах за 50 пранета върви от порядъка на 8-9 лева. Млечните продукти също са по-евтини, но не с много. Хората си взимаха дори безалкохолни и сокове, тъй като са доста по-евтини. Все пак внимавайте какви количества товарите, за да не бъдете разтоварени на границата.

Плащането

Задължително си сменете лири в България. На пазарите може да плащате само с лири, няма възможност за плащане с карти. В магазините – може.

Макар че е доста близо до България, все пак бих препоръчала да отидете на пазар в Лозенград с една нощувка. Така хем ще избегнете трафика на границата, хем ще имате повече време за разходка и пазаруване.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии