четвъртък, 30 май 2024

Синият град Кавала през пролетта

Крепости, плажове, таверни – със сигурност това са първите думи, за които се сещаме, когато чуем Кавала.

Градчето, разположено само на стотина километра от нашата граница, е идеален избор не само за лятна, но и за пролетна почивка. Причината е, че градът не е изцяло туристически, така че тук всичко буквално „ври и кипи“ от ранна пролет. Ако имате късмета да попаднете на българи, които живеят тук (а те не са малко), със сигурност ще разберете, че именно тук е заснет част от филма „Тютюн“. В Кавала се развива една част от емблематичния роман на Димитър Димов. Всъщност до ден днешен тук се помещава Музей на тютюна, тъй като в миналото Кавала се развива като един от най-значимите производители на тютюн на Балканиския полуостров. Така тук попадат и героите от „Тютюн“.

Пътят

До Кавала се стига сравнително бързо от българската граница, където преминаването през пролетта също не отнема време. Няма опашки, няма чакане. Пътуването е доста приятно като изключим натоварения път през Сандански, където трябва да бъдете доста внимателни. Ако пътувате с кола, ще трябва да платите магистралната такса за Гърция, която за автомобил е 2 евро. Бъдете много стриктни, когато карате тук и спазвайте правилата и ограниченията, защото глобите наистина са големи.
ще щом влезете в Кавала, ви завладява едно приповдигнато лятно настроение. Улиците са пълни с млади хора, около пристанището се извисяват екзотични палми. Кавала е наистина красив град – жилищата са изградени амфитеатрално нагоре по склоновете над залива, а на върха се извисява величествената крепост и кулата, които те връщат десетилетия назад във времето. Обезателно трябва да отидете до там – гледката е величествена. Но за нея след малко.

Настаняване в Кавала

Решихме да се настаним в старата част на Кавала – точно над пристанището. Тук няма луксозни хотели и лъскави сгради. Сградите са запазени в автентичен вид, дори да се правят подобрения, те са само вътре. Не може да видите къща с лъскави орнаменти или модерна архитектура. Средно апартаментите в тази част вървят около 100 – 150 евро на вечер за семейство с деца. Може да си намерите абсолютни „бижута“. Разбира се градът предлага и модерно огромни хотели, но те определено не са в тази част. От тук обаче всичко ви е на пешеходно разстояние в рамките на пет минути. За толкова стигахме до пристанището, което се виждаше от терасата ни.

Ресторантите и цените

А тук изобилства от ресторанти, таверни, кафенета. Трябва да хвърляте по едно око на цените преди да влезете. Има доста скъпи ресторанти, но има и на доста приемливи цени. Като цяло се приближават до нашите, но определено по ресторантите е по-скъпо. За ценителите на морската храна обаче изобилства от изкушения. Разбира се, на всеки ъгъл има и традиционния гирос. Цената му е около 5 евро, но е голямммммм и много вкусен 😊 Разбира се ядохме и сладолед. Не бяхме много впечатлени, макар че опитахме от няколко различни места.

Впечатли ни обаче автентичната гръцка атмосфера по това време на годината. Макар и в края на април, тук всичко е пълно с живот. Смях, шумотевица и глъчка – вечерта улиците са изпълнени с млади хора, всички ресторанти в тесните улички се пръскат по шевовете. Пристанището оживява. Все едно наистина влизаш във филм. В близост до брега има високо виенско колело за малки и големи. Тук е пълно и с други забавления като джаги, блъскащи колички, дартс и пъпчиви тийнейджъри, които правят първи свалки.

Забележителностите

Даже и да не ви се гледат много архитектурни забележителности, задължително трябва да се качите до крепостта с кулата над град. До нея се стига пеша по малки калдъръмени улички, които криволичат между стари гръцки къщи, запазени в автентичния си вид. Ходенето отнема около 20 минути, така че може да отидете дори с по-малки деца. Входът за най-малките е безплатен, за възрастни е 4 евро. Още щом влезете пред вас се извисява кулата. Вътре е доста тясно и стръмно за катерене, така че определено не е подходящо за малки деца. Дори да се качат, може да не успеят да слязат.

Смята се, че крепостта на Кавала е построена около първата четвърт на 15-ти век. върху останките на византийски акропол. Изградена е от гранитен камък, мрамор и тухли. От главната порта се вижда разделението между външен и вътрешен двор чрез напречна стена. Във външния има няколко кули, както и модерен театър на открито. При входа има и кафене, където може да поседнете за почивка. Във вътрешния двор може да видите арсеналът и складът за храна (превърнат в затвор през 18-ти век), офицерските помещения. Но най-уникална е гледката, която се разкрива, ако се покачите на стените на крепостта. Уникална, спираща дъха и зареждаща със спокойствие и наслада. Разкрива се цялото море и целият град. Разкрива се безкраят и всемирът. Красота.

Какво да си купим

И в миналото, и днес Кавала е търговски център заради пристанището и от тук може да стигнете с ферибот до почти всички острови в Егейско море. Градът предлага много възможности за развлечения и пазаруване. В събота до 14 часа отварят няколко пазара – за плодове и зеленчуци и за цветя. На тях беше претъпкано. Местните пазаруват до припадък. Трудно може да се разминете и трябва да се изчаквате между сергиите за мандарини и ягоди. Цените на някои плодове тук са по-ниски от нашите. Зеленчуците обаче са си скъпи. От цветния пазар обаче ще останете наистина впечатлени. Изобилства от петунии, мушкато, лимони, хортензии, декоративни мандарини и какво ли още не. А цените са наполовина от нашите. Например малка петуния за засаждане е 0,60 евро. Каскадно мушкато тип “калиопе“ е едва 3,5 евро.

Плажовете

Макар че в началото на май плажовете реално все още не функционирате, спокойно може да си опънете хавлия и да се попечете. Крайбрежните кафенета работят почти навсякъде в района.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии