четвъртък, 30 май 2024

Мама Дула – Марика Бабева

Запознайте се с Мама Дула – Марика Бабева.

Жената, която „служи“ на всички жени, решили да ѝ се доверят по пътя им към майчинството.

Марика е на 32 години от Варна. Магистър психолог. Щастливо неомъжена с три деца. Помолихме я да ни разясни какво точно прави една дула. Защо е важно да имаме доверен човек до себе си в този изключителен период – майчинството.

– Кога и как реши да станеш дула?

Решението да стана дула, всъщност бе един дълъг процес. В началото, фокусът ми беше пренаталната психология. В последствие осъзнах, че подкрепата може да бъде широкоспектърна и така се насочих към обучението за дули към Dona International. Не след дълго създадох @MAMADOULA. Така започнах да разгръщам това, което носи смисъл за мен – да съм близо до жените, да ги подкрепям по техният път.

– С какво точно се занимава една дула?

Дулата е спътник на жените в зората на тяхното майчинство.
По време на бременността, дулата ще ви даде полезна, синтезирана и адекватна информация за процеса на раждане. Ще подготви семейството за предстоящото в родилния дом. Дулата е обективен събеседник, с който можете да отработите различни емоции, да намалите интензитета на страха и тревогите. Ще бъде до вас, в моментите, в които имате нужда от грижа.

По време на раждането дулата ще предложи различни техники за немедикаментозно обезболяване, ще оказва физическа и емоционална подкрепа. Ще дава насоки за различни пози, които биха благоприятствали процеса на раждане. В днешно време, когато рядко може да се роди с придружител в болница, дулата ще остане на линия и в постоянен контакт с раждащата жена.

След раждането може да разчитате, че Вашата дула ще продължи да се грижи за Вас. Ще даде насоки за успешния старт на кърменето или ще Ви подкрепи в отказа ви от кърменето. Може да Ви донесе топъл обяд, да сподели щадящи идеи за възстановяването или да отметне някой ангажимент, с който не Ви се занимава в този момент. 

Дулата е “майка на майката“ – всеотдайна, грижеща се, подкрепяща.

– Какви хора търсят услугите ти на дула? От какъв тип помощ се нуждаят?

Най-често с мен се свързват жени, на които им предстои първо раждане или такива, които не са останали удовлетворени от предходно раждане. Те имат нужда от повече информация, от валидиране на емоциите и отработването на страхове и травми.
Случва се да ме потърсят от любопитство, смесено с малко недоверие. Не след дълго жените се отпускат и „хващат“ нещата в свои ръце. Когато човек се чувства подкрепен, той има смелост да отстоява себе си. За моя огромна радост се случи бъдещ татко да се свърже с мен. Това неминуемо показва ангажираността и подкрепата му. Надявам се все повече мъже да осъзнаят колко полезни биха били, рамо до рамо с жените си.

– Как трябва да изглежда една МадамаМама според една Мама Дула? Според теб?

Думата „трябва“ не е сред любимите ми, но да речем, че една съвременна майка е добре да бъде информирана от достоверни източници, да вярва в силата си, да изживява желанията си и да има смелостта да бъде това, което е, да се чувства добре в кожата си и да отстоява себе си. Да може да иска помощ, защото никой не раздава медали за майчин героизъм.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии