четвъртък, 30 май 2024

Пристрастени ли сте към телефона си (бърз тест)

Ако се чудите дали сте пристрастени към телефона си:

Случвало ли ви се е да стоите до 2 през нощта във фейсбук във вторник вечер, когато вероятността да се случи нещо велико там е минимална?

А случвало ли ви се е да се будите към 4 през нощта и да сърфирате с ясното съзнание, че почти всичките ви приятели спят?

На мен – да. Даже снощи, докато бях на фитнес, видях едно момиче, което се разтягаше на постелката, а пред нея беше tik-tok, в който друго момиче показваше… помислихте си за упражнения нали? Но не – докато уж тренираше гледаше демонстрация на гримове.

Това ми се вижда прекалено, погледнато отстрани, но май повечето от нас сме точно така. Пристрастени сме към мобилните си устройства до такава степен, че губим връзка с реалния свят около нас. И пристрастяване е точната дума, защото мобилните устройства действат на мозъка точно като алкохола и наркотиците. 

Интернет предизвиква освобождаването на допамин в мозъка – невротрансмитерът, отговарящ за удоволствието в човешкия мозък.

Но допаминът също е и хормон на пристрастяването и зависимостите, защото всичко, което предизвиква удоволствието ни, може да доведе до пристрастяване и зависимост. А този вид зависимост си има и специално наименование – „номофобия“. 

Според д-р Дейвид Грийнфийлд, който е асистент – професор по психиатрия в медицинския университет в Кънектикът: „Всеки път, когато получите известие от телефона си, нивото на допамин в мозъка се повишава леко, което ви кара да изпитвате непреодолимо желание да проверите дали става въпрос за кратко съобщение от някого, когото харесвате, електронно писмо, или каквото и да е друго. Идеята е, че вие нямате представа какво ще е следващото известие, нито когато точно ще го получите, което кара мозъка ви да ви да иска постоянно да проверява. Това е най-малката ротативка в света“.

Кои са признаците, че сте пристрастени към телефона:

 • през няколко секунди проверявате телефона си;
 • телефонът е последното нещо, което виждате вечер, и първото, когато отворите очи;
 • събуждате се през нощта и се ровите във Facebook;
 • wзимате телефона, когато влизате в банята;
 • изпадате в паника, ако ви падне батерията;
 • постоянно търсите мобилен интернет;
 • ровите в социалните мрежи или пишете съобщения, докато шофирате;

Всичко това несъмнено оказва влияние върху качеството ни на живот. Затова, ако правите тези неща, е време да се замислите как да спрете. Ето няколко прости първи стъпки, с които да започнете:

 1. На първо място – спрете да гледате телефона, докато шофирате – освен всичко останало, това е едно изключително опасно начинание;
 2. Установете си вечерен час за спиране на сърфирането. Така както налагаме определени лимити за електронни игри на децата, трябва да поставим и на себе си. Например – щом стане 21 часа оставете далеч мобилния си телефон и забравете за него до сутринта. Този навик значително ще подобри и съня ви;
 3. Установете определен интервал, през който да сърфирате през деня – например през 30 минути;
 4. Не влизайте в банята с телефон – за 5 минути няма да изпуснете нищо. Даже и да ви потърси някой, ще му върнете обаждане след като излезете;
 5. Забравете за телефона, докато сте с приятели на обяд/вечеря. Така ще се върнете към реалния живот – ще си говорите глупости, ще се смеете, ще пиете вино. Даже може да направите игра – който първи посегне към телефона си, плаща сметката 😊

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии