понеделник, 13 май 2024

Авторът Нели Канели и нейното първо „Пухче“

Искам да ви запозная с Анелия Миланова (Нели Канели).

На 44 години от Княжево. Майка на две прекрасни момчета. Единият – вече мъж! Магистър-културолог по образование и творец (писател, художник, учител) по призвание. Кралица на творческия хаос, необикновена и много талантлива. Такава е и първата ѝ книга – „Пухче“.

„Възможно ли е едно цвете да бъде птичка? А рибка? Защо да не може, ако това му дава възможност да се чувства намерено, изпълнено с вяра в себе си и желание да продължи да расте? С тази книжка през осем красиви метафори, Нели Канели ни разкрива пътя на порастването и намирането на собствената ни идентичност. Това е път, който води до простата радост на живота и знанието, че всеки от нас е неповторим. А всяко дете е чудо!“ (Цветелина Господинова)

Нели Канели

– Защо Нели Канели?

– Защото съм завършила сладкарски техникум и любимата ми подправка е канелата. И ми звучеше хубаво – в рими. Имам интересна история с това. Оказа се, че в Италия има град Канели и има род, на който е кръстен града и са останали 3-ма души в този род. И жената, която се казва Нели Канели, се свърза с мен през Фейсбук и ме пита дали това е истинското ми име. Помислила си е, че има още роднини. Беше много впечатлена, че името, което аз съм си измислила е нейното истинско родно име.

– Как дойде идеята за книгата?

– След работата ми в рекламата реших, че съм много уморена от хората, от желанията им, от напрежението и реших, че ще спра. Реших, че ще се занимавам само с рисуване с деца. Започнах да работя с една моя приятелка, която е детски психолог и създадохме детски център „Под дъгата“ – с Милена и Елена. В този период се роди идеята за книжката.

Един ден, разхождайки се в гората в Княжево, видях на дървото едно птиче.  От моята гледна точка беше абсолютна топка и имаше само едно щръкнало клюнче отпред. Толкова ми беше странно, че трябваше да се преместя настрани да видя има ли нещо – опашка? Пиле ли е? Не е ли? Видях, че има. Като се прибирах видях едни кръгли лилави цветя. Гледам ги и си казвам – това е същото само че му липсва клюнчето. И така постепенно започнах да създавам този образ, вдъхновен от идеята за корените и крилете, които са нужни на децата.

Така започнах да рисувам този герой, без да знам какво ще правя с него. Започнах да го рисувам на децата в детския център. Не му знаех името. Беше Птиче Цвете, Чудното Цвете. Малко преди да започна да го рисувам цялостно дойде името. Майката на моя приятел преди да почине и показах какво съм направила и тя като го видя каза „ПУХЧЕ“. И аз си казах Уау. Харесах го и това остана. Това е било преди 6 години. Нямах вяра в себе си, че мога да създам такова нещо.

– Какво е посланието на тази книга?

– Това което искам да кажа с тази книга е: Колко е важно да не се определяме през нещата, които казват другите за нас. За малките деца – да имат усещането си за стойност от съвсем малки и ние родителите да ги учим на това, че както и да изглеждат, каквито и да са възможностите им, колкото и странни да са за другите – са изключително ценни и не бива да се определят през думите на другите възрастни и другите деца. Защото травмите ни идват точно от там. Какво сме чули за себе си от другите, какво ни е наранило. И всичко това остава и ни деформира. Затова ми се иска тази книжка да е и за възрастните. Ако могат да  усетят, защото тя за мен е по-скоро философска.

– Това означава ли, че Нели Канели е „Пухче“?

– Да! Като ме духнеш мога да се разпилея! Всъщност героите, които среща Пухчето, са много важни. Много от нещата са асоциативни със знанията ми в психологията, защото ходя на психотерапевт и съм чела много такава литература. След това в детския център и сугестопедичния център, в които работех, още повече започнах да чета. Затова и в книгата има символи. Слънцето и луната, които са майката и бащата.  Цветята са символа на тези хора, които притежават външна красота и през нея определят другите. Т.е. те са по-качествени, пък другите не са.

 – Какво следва от тук нататък?

– Официално представяне на 18-ти септември, което ще се случи в „Под дъгата“. Там, където се зароди идеята. Искаше ми се да напиша всички имена на деца, с които съм работила (тук очите ѝ се напълниха със сълзи).  Децата са такъв двигател на креативността.

Много ми се иска да напишеш на тези родители колко е важно да разберат как този период на израстване на децата оформя целия им живот. Това е най-важното!  Хората преминават през това без много да се задълбочават. Обърнати повече към себе си, към парите. А всъщност в това време, в което се занимаваме с материалните неща, губим създаването на едно стабилно същество, което може да има корени, усещането че е обичано, оценено. Каквото и да е. Че то е истинско чудо за света.

Това трябва да стигне до родителите. Важността на тази любов, с която ще дарят децата си, за да може те да бъдат в последствие обичащи хора. Някои хора цял живот страдат от липса на любов, защото те самите не могат да я дадат. А, я търсят.

И всичко това се случва точно тогава, в детството когато трябва да се изгради едно стабилно същество с корени, което в следващия момент да полети и да кажа: Аз се обичам, Аз съм прекрасен! Аз съм цяло чудо и мога да направя всеки избор и да съм щастлив.

– Последен въпрос, които задаваме на всички. Как трябва да изглежда една МадамаМама?

– Тя трябва да се грижи ежедневно за външния си вид. Дала си е любов, дала си е грижа. Отишла е на маникюр, на фризьор, масаж, сауна. Изпила е най-прекрасното питие, любимото. Изяла е най-вкусната торта. След като е свършила всичко това за себе си и си е дала цялата тази любов и внимание тя  е готова да я даде на всички други. На детето си, на съпруга си, на родителите си. Въпроса е да намери това време. Задължително. И ако не може да го намери защото другите не ѝ го дават – да разбере, че това не е истина.  Не другите ни го дават. Ние си го взимаме.

Бел. авт. В интервюто Нели Канели разказва подробно за хората, които са ѝ помогнали „Пухче“-то да види бял свят (и да направи своя избор да бъде щастливо). Една част от тях са Ясен Григоров, Рафаил Николов, Милена Каменова, Елена Стоянова, Надежда Тодорова.

Може да поръчате книгата като пишете директно на автора тук.

- Реклама -

Прочети още

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии