понеделник, 13 май 2024

Магията на семейната вечеря

Един от най-хубавите спомени от детството ми е магията на семейната вечеря.

Тогава цялото семейство се събирахме. Не си спомням какво точно сме си говорили, какво сме вечеряли, но си спомням, уюта. Спомням си топлината. Спомням си мама, тате и кака. Кой къде седеше. Спомням си как мама ме учеше къде стоят ножа и вилицата, как трябва да е обърнат ножа
(с резеца към чинията). Къде стоят чашите за алкохол и безалкохолно.

Там някъде съм изградила необходимостта (зависимостта) бъдещото ми семейство (настоящото към момента) да вечеря заедно.
От изключителна важност е времето, което цялото семейство прекарва заедно. Но в забързаното ежедневие, в което живеем, все по-трудно намираме време за най-близките си.

Трябва да осъзнаем необходимостта родителите и децата да имат повече време заедно, затова правилото за семейната вечеря е много важно. Кой където и да ходи – среща вкъщи за вечеря.

Много родителите осъзнават важността на споделената вечеря, защото често това е единственото време, в което цялото семейство е заедно и на едно място.
За съжаление има и родители, които смятат, че семейната вечеря е поредният обременяващ ритуал. Свързват го със загуба на свободно време и прекалено суетене около масата.

Според новите проучвания обаче храненето заедно, освен че сближава членовете на семейството, подпомага и контрола върху приетите калории. Сядането заедно на една маса, насърчава към по-разумни хранителни навици и спомага за справянето със стреса и неприятностите, натрупани в ежедневието.

При семейства с деца:

Хубаво е задачите по приготвянето на храната, сервирането и миенето на чинии да се споделят с децата. Така те се учат и на отговорност, и на етикет при хранене. На самата вечеря те споделят какво са правили през деня, кое им е направило впечатление, какво ги е развълнувало, обидило и т.н.

Ако сте само двамата с партньора:

Вечерята учи на търпение, на изчакване, на споделяне. Всеки разказва как е минал денят му, какво е правил и какво планува да прави.

Каквато и да е вечерята – пица от кварталния магазин, таратор със солети, патешко магре с портокалов сос и сотирани зеленчуци… – важното е да споделена. Ако не вярвате – пробвайте! Сигурна съм, че ще ви хареса.
- Реклама -
Предишна статия
Следваща статия

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии