четвъртък, 30 май 2024

Агресия в хората

В социалната психология терминът "агресия" обикновено се определя „като всяко поведение, което има за цел да навреди на друг човек, който не иска да бъде наранен“ ("Наръчник по социална психология", Брад Дж. Бушман и Л. Роуел)

Агресията може да варира от физическа до емоционална. Може да причини вербално или физическо насилие. Агресивното поведение може да е явно или скрито. Агресивните хора са импулсивни, раздразнителни и неспокойни. Трудно контролират поведението и емоциите си.

При децата:

Агресията при децата има различни форми. Може да са яростни истерии, ритане, хапане, нервни изблици, придружени с удряне и чупене, тих тормоз, словесни атаки, опити за контрол над другите или насилие.

Причини:

В някои случаи децата са разочаровани от определен проблем, с който не са способни да се справят предвид възрастта си. Те все още не са се научили как да контролират своите импулси.

В други случаи – децата могат да се борят със стресовите събития в живота си – проблеми с емоциите, дефицит на внимание, хиперактивност или аутизъм.

Агресията се причинява от определен фактор. На всички нас ни е заложена агресията в гените, но това дали ще ѝ се отдадем, зависи от това как възприемаме света около нас.

Агресията се формира от условията на околната среда – натиска, заплахите, възможностите и последиците. Променяйки тези условия, може да подобрим поведението на децата и хода на развитие на тази агресия.

Някои изследвания твърдят, че децата са по-склонни да развиват агресивно поведение, ако са изложени на много ранен стрес –насилие в семейна среда, например.

Агресията в децата се влияе както от семейната среда, така и от тази – извън дома.

Проучванията показват, че някои деца при стресови ситуации не получават нормално повишаване на кортизола (хормона на стреса) в кръвта. А при други – повишаването трае прекалено дълго време. И двата типа деца са предразположени към развитие на агресивно поведение.

При тийнейджърите:

Агресивното поведение при тийнейджърите е много често срещано явление. Те се държат грубо, нападателно и изключително конфликтно. Пубертетът е достатъчно стресиращ период, но ако бъдат намесени наркотици, проблеми в приятелския кръг и др. – нещата стават по-сложни.

При възрастните:

Агресията при възрастните може да се корени както в детството, така и вследствие употребата на алкохол, наркотични вещества или стероиди. Тук няма да засягаме темата за домашното насилие, било то психическо или физическо. Просто ще ви посъветваме, ако срещнете в живота си такива хора – или да потърсите помощ за тях, или да ги отстраните от живота си завинаги.

За да се справите с агресивното поведение е важно да се изяснят причините за него. Може да се наложи намесата на професионалист – психолог, психотерапевт, дори психиатър.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии