четвъртък, 30 май 2024

Лесни стъпки за отговорни децата

Предлагаме Ви 6 лесни стъпки, с които да направите децата отговорни

Възпитаването на силни лидери, които сами да управляват живота си и да взимат решения започва още през първите години от живота. Тогава, когато се формират характерите на малките ни наследници. Макар да е ясно, че не всеки от тях се превръща в Бил Гейтс и Марк Зукърбърг, все пак можем да им помогнем да станат отговорни и независими хора. Ето няколко лесни, но важни първи стъпки:

Да взимат решения

Какво да облекат, какво ще искат да закусват на следващия ден. Къде искат да прекарате уикенда. В началото им дайте възможност да избират между 2 варианта. С времето ще се научат сами да дават разумни предложения.

Да спазват добра хигиена

Миенето на ръцете и зъбите. Регулярното взимане на душ. Ежедневна смяна на бельо.

Да управляват времето си

Да знаят, че размотаването с преобличане, например, ще им изяде от времето за игра на площадката.

Да помагат с приготвянето на храната. И със сервирането

А защо не и с пазаруването. 6-годишните вече отлично трябва да знаят какво мляко ядете вкъщи и да го вземат в пазарската кошница.

Да управляват спестяванията си

Децата трябва да знаят важността на парите и какво могат да си купят с тях. Така децата ще знаят как да спестяват и да харчат разумно. Дори може да направите игра, при която да им давате пари, когато ви помагат с миенето на чиниите, например.

Да се включват в подреждането и почистването на къщата

Понякога за родителите е по-бързо да свършат цялата домакинска работа сами. Но така губим възможността да научим с лесни стъпки децата си как да поддържат къщата чиста. Винаги може да включите детето в прането, простирането или подреждането на изпраните дрехи. Дори едно току-що проходило дете може да бъде научено да носи мръсните дрехи в коша за пране след преобличане.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии