четвъртък, 30 май 2024

КОГА ЩЕ ИМА КОВИД ВАКСИНА ЗА ДЕЦА

Въпросът дали да се ваксинираме срещу Корона вирус през последните месеци измести даже разговорите за футбол и политика, от които всички разбираме.

По паркове и градинки, във фитнеса и в магазина – всички разбират от новите препарати. И макар че медиците масово препоръчват да си поставим препарата, всичко опира до лично решение. Защото данни за странични ефекти има и при всяка друга ваксина, позната на човечеството.

До сега обаче малко се говореше за ваксиниране на децата. Едва през последните месеци производителите започнаха да правят тестове при най-малките. Оказа се, че новите щамове са доста по-опасни за тях, освен това децата са и сериозни разпространители. Затова откриването на ваксина и за тях със сигурност ще е пробив за постигането на колективен имунитет.

Ето и синтезирано какво знаем към момента:

Кои производители правят тестване върху деца?

На практика и четирите ваксини, одобрени за използване в ЕС, през последните седмици се тестват върху деца:

 • Pfizer са първите, които обявиха, че препаратът им е 100% ефективен и безопасен за юношите между 12 и 15 години. Сред имунизираните няма заразени.
 • Американската компания Moderna също съобщи, че през март е започнала изпитания на ваксината си срещу COVID-19 върху хиляди деца от САЩ и Канада.
 • Британско-шведският производител AstraZeneca прави тестове от февруари.
 • Американската фирма Johnson & Johnson – от няколко месеца се тества върху деца над 12-годишна възраст. Засега обаче не са представени резултати.
  Сред кои възрастови групи се правят тестове?
 • Pfizer – в техните клинични проучвания са участвали 2 260 деца в Съединените щати на възраст между 12 и 15 години. Започнала е и друга студия с деца от шест месеца до 11 години.
 • Moderna – в клиничния експеримент са включени 6750 деца на възраст от 6 месеца до 11 години. В друга тяхна студия пък участват 3000 доброволци между 12 и 17 години.
 • AstraZeneca- проучват въздействието на ваксината си върху 300 доброволци на възраст между 6 и 17 години.
 • Johnson & Johnson – върху деца над 12-годишна възраст

Каква е ефективността при тестваните деца?

 • Pfizer – Месец след поставянето на втората доза, нивата на антитела сред тестваните деца били повече от произведените сред възрастните, ваксинирани с препарата на Pfizer. Това показва 100-процентовата ефективност на препарата при юношите
 • Moderna – Клиничните тестове трябва да установят ефикасността, сигурността, поносимостта и евентуалната поява на нежелани странични ефекти след имунизациите с препарата. В началото са предвидени две различни дози върху децата от 2 до 11 години и три дози /едната от които по-слаба/ за бебетата от 6 до 24 месеца.

В кои страни вече ваксинират деца?

 • Израел – това е и държавата, която най-бързо в света имунизира населението си. Тя вече поставя доказания препарат на Pfizer на младежи между 16 и 17 години.
 • Великобритания има намерение да започне да ваксинира деца през август тази година.
 • В България – няма одобрена ваксина за хора под 18 години. Сигналите са обаче, че в ЕС ще има такава до края на годината.

Бъдете здрави!

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии