понеделник, 13 май 2024

Английски или китайски? Kога и колко

Английски или китайски?

За нашите баби и дядовци чуждият език е бил висша форма на образованост, родителите ни най-често са изучавали руски. През 80-те тенденциите се променят и обучението по езици става все по-достъпно, за да стигнем до днес, когато английският е като втори майчин за подрастващите.

И ако някога не са имали особен избор кога да започнат обучението, то сега пред много родители стои въпросът – рано ли е детето ми да започне да учи език. Виждала съм различни случаи – майка, която казва на 2-годишното си дете: This is turtle. А то самото все още не казва и дума дори на български. В друг случай 7 – годишният младеж на познати има перфектно произношение на английски, но в следствие на безброй детски по телевизията и видеоигри. Специалистите съветват да се гони златната среда.

Коя е най-подходящата възраст?

Няма спор, че най-малките усвояват много по-бързо, но смислено обучение за 2-годишни ми се струва безсмислена мисия. Затова съветите на преподавателите са децата да започнат курсове около 4-5 години.

Група или индивидуално?

Всичко зависи от детето, но в общия случай малките групи са най-оптималният вариант. Индивидуалното обучение е скучно, а големите групи – разсейващи.

Кога да очакваме резултат?

Още на 4 години детето може да придобие доста добри говорни умения, четенето идва на малко по-късен етап – около 5-6 години. И ако не се откаже, има реални шансове около 7 да започне с писането.

Трябва ли да се включат електронните устройства в обучението?

Дори да не сме доволни от отговора, той е – категорично да. Някои центрове съвсем целенасочено включват в програмата си дискове с детски филмчета и песнички, които да затвърждават наученото у дома. Със сигурност за закърмените с електроника деца, това един „зарибяващ“ подход.

Цената?

Езиковите курсове варират според времетраенето и честотата. Например един от престижните центрове British Council предлага обучение от два срока по 48 часа на цена от общо 2140 лева. Друг център в София предлага обучение дори за 2 годишните. Цената на месец е 70 лева, а часовете са един път седмично по един час. В друг случай за 90 лева месечно може да запишете детето си 2 пъти седмично по 45 минути.

А има ли китайски за най-малките?

Да – има и такива езици. Специализирана школа предлага 30 занятия по 90 минути за общо 720 лева, тоест по 24 лева на час. Обучението обаче е подходящо за 7-12 годишни.

Хубаво е децат да учат езици.
Още по-хубаво е да посещават уроците с удоволствие.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии