четвъртък, 30 май 2024

Какво да НЕ ядем, ако имаме кашлица

Кашлица?

Почти всеки втори от моите познати през последните седмици по един или друг начин мина през актуалния за сезона грип А. В повечето случаи, които чух, той протича по един и същи начин и в следната последователност – болки в гърлото, втрисане, температура, кашлица. Ако имате късмет, може да се разминете без последното, но в повечето случаи започва една суха, дразнеща кашлица, която минава трудно и бавно.

Така стана и при нас – малкият докара грипа от градината и ни почна един след друг. Една вечер забелязах, че и моята, и неговата кашлица силно се обостри след вечеря. И се замислих какво бяхме яли – пица, но тестото беше купено и доста твърдо. Явно беше много лош избор, защото е раздразнило лигавицата допълнително. Дадох си сметка, че изобщо не знам кои храни влияят зле върху кашлицата, защото повечето лекари подробно ни описват влиянието на лекарствата, които изписват, но не и от какви храни трябва да се въздържаме. В следващите редове събрах няколко важни съвета, които е хубаво да следваме, ако ни сполети грип и кашлица:

Не се хранете обилно

На първо място – не се хранете обилно и не карайте болно дете да яде на сила – грешка, която много родители допускаме в страха си да не остане гладно. Най-просто казано обаче обилното хранене подхранва и болестта. Цялата енергия на организма се пилее за храносмилане и за борба с болестта не остават сили. Така боледуването се удължава и нараства вероятността от усложнения.

Горещи напитки

Горещи напитки – всъщност твърде горещите течности първоначално облекчават гърлто и кашлицата, но в последствие дразненето се усилва. Препоръчва се да се пият много течности. Но те да са с умерена температура, а не врели, за да не раздразнят допълнително лигавицага.

Цитруси

Лимон и други цитруси – те съдържат много витамин С. Но също така и много киселини, в които вирусите и бактериите се чувстват доста добре. Ето защо при простуда се препоръчва да се пие алкална минерална вода.

Сладкиши

Сладки неща – в тях няма нищо полезно и трябва напъпно да бъдат изключени в периоди на боледуване. Тези висококалорични продукти оказват огромно натоварване на организма. Освен това сладките неща подтискат активността на имунната система . Според американски учени обилната употреба на захар понижава функционалността на левкоцитите – имунните клетки, които защитават организма от патогенни възбудители на болести. Освен това захарта образува налепи по стените на гърлото и устната кухина, което способства за размножаването на патогенните бактерии.

Тестени храни

Тук идва мястото на пицата и всякакви твърди теста – сухари, бисквити, изделия от пясъчно и бутер теста. Твърдата храна може да раздразни хранопровода, а трохите да предизвикат силна кашлица, задавяне, задушаване.

Алергени

Друга грешка, която аз направих, е да дам ягоди :). Всъщност подобни храни, които са всеизвестни алергени, може допълнително да усилят кашлицата. Затова трябва да се избягват.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии