понеделник, 25 март 2024

Как ни манипулират ресторантите

Как ни манипулират ресторантите, за да поръчваме повече?

Замисляли ли сте се защо сервитьорите често разтребват масите и прибират използваните съдове. Не – не е само, за да ни е чисто. В това действие има и търговски трик. A именно – мръсните чинии ще ни напомнят колко много сме изяли и по-трудно ще решим да поръчаме нещо друго.

Освен това, ако се вгледате внимателно в менютата на ресторантите, ще видите, че често в тях присъстват така наречените „вкусни“ съгласни. Тяхното произношение съвпада със звуците на дъвчене. Например „б“, „c“ и „н“ във фразата „вкусно телешко в сос от манатарки.“ Ето и още няколко трика, които добрите мениджъри прилагат в техните обекти, а ние – посетителите трябва да имаме предвид:

1. Някои места за хранене засилват ароматите, за да предизвикат апетита. Например в пекарните слагат фурни с малка вентилация, така че ароматът на прясно изпечени кроасани може да стигне далеч извън заведението.

2. Ресторантите много обичат клиенти, които сядат в най-отдалеченото кътче. Това значи, че те са склонни да поръчат повече и по-калорична храна. А това е добре дошло за продажбите.

3. В обратния случай – самият ресторант бърза да настани големи и шумни компании най-отпред. Красивите жени също ги поставят на входа на заведенията. Така създават усещането за пълен ресторант и голям купон, което привлича още посетители.

4. Когато храната се сервира в малки чинии, се задейства така наречената илюзия на Делбьоф. Дори порцията да е била относително малка, се чувствате сити. Затова ресторантите прилагат противоположната тактика – сервират основното ястие в големи чинии. Гостът интуитивно се чувства гладен и поръчва десерт.

5. Недейте да искате съвет от сервитьор какво да поръчате. Той, разбира се, на драго сърце ще ви помогне, като посочи няколко ястия. Вие  винаги ще поръча последното, тъй като то се запомня най-лесно. А това ще се окаже и най-скъпото ястие в менюто.

6. Човешкият мозък реагира активно на ярки цветове – червено, жълто, зелено. Затова хитрите търговци украсяват дори най-простите ястия. По този начин се създава разнообразие.  В резултат на това се превъзбуждаме и ядем повече.

Е, издадохме ви част от тайните на добрите ресторантьори. Те се прилагат напълно легално и в тях няма нищо лошо. А ние самите често им се поддаваме напълно доброволно 😊

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии