понеделник, 25 март 2024

Къде да отидем за 6 май

Ако се чудите какво да правите на 6 май                                      

6 май винаги е почивен ден, така че в началото на пролетта, зажаднели за слънце и разходки, много от нас се чудят къде да отидат на този ден. А тази година той се пада и в петък – така се събират цели три почивни дни, в които може да посетим и по-далечни дестинации. Подобни празници са добър повод не само за пътуване и почивка, но и за опознаване на родината и историята. Затова мисля е доста добра идея да съчетаем приятното с полезното и да заведем децата (а и себе си) до някое историческо място, напоено с усещането на храброст и гордост.

Ето една много малка част от местата, които са подходящи, както за малки, така и за големи пътешественици през следващите дни:

6 май в Етъра (Габрово)

Снимка: http://etar.bg

Живата картина на една отминала епоха – така най-добре се описва това място. Влизайки тук, попадате в един съвършено различен свят – този на възрожденските българи, които гордо изправени стъпват по калдъръмените улици, докато сами приготвят хляба си. Именно това са малка част от нещата, които може да видите в Етъра – как се бие масло, как се мели зърното и как се прави хлябът. Със сигурност и малки, и големи ще бъдат впечатлени от всички тези демонстрации. А на 6 май програмата на музея включва и показването на различни обреди и обичай, свързани с Гергьовден. 

Национален военноисторически музей (София)

Макар че аз лично живея съвсем близо до този музей, никога не съм ходила. И сега е един доста подходящ момент и за мен, и за детето. Защото изглежда доста внушително. Само паркът му е около 40 декара и в него са изложени над 256 образци от артилерийско въоръжение, бронетанкова, авиационна, военноморска, ракетна и инженерна техника.

Представена е полева артилерия от Руско-турската война 1877 – 1878 г. На централно място са експонирани запазени ракетни комплекси „СКЪД“, „ФРОГ“ и „СС-23“ и зенитнитните комплекси СА-75М „Двина“ и „КРУГ“. Посетителите имат възможност да се насладят и на впечатляваща авиационна техника. Изложени са ценни екземпляри като „МиГ 21 БИС“, „МиГ 21 УМ“, „МиГ 23 МЛ“, „СУ-22 М4“, учебно-тренировъчен самолет L-29 „Делфин“, многоцелеви изтребител „Торнадо“, както и транспортни вертолети „МИ-2“, „МИ-8“, и бойният вертолет „МИ-24 ДБ“. Вътрешните експозиции са не по-малко впечатляващи и разнообразни – представят различни епохи от живота на българската армия.

А специално за Гергьовден музеят обявява и вход свободен. Подготвена е специална изложба – „Орденът, превърнал се в мерило на българската храброст“. Тя е посветена на първото създадено отличие в следосвобожденската история на България – ордена „За храброст“, чийто празник става и празник на Армията.  В изложбата ще бъдат представени шпагата на цар Борис III, пиката на Самарското знаме, табакери, знамена с изображение на отличието и др.  Освен това е предвидена дегустация на емблематичната боб чорба, приготвена от военен готвач в полеви условия.

Музей на авиацията, Крумово (Пловдивско)

Снимка: https://airmuseum-bg.com/

Намира се съвсем близо до Пловдив и посещението му може да бъде съчетано с обиколка на самия град под тепетата. По повод Деня на храбростта и Празник на Българската армия на 6 май и този музей ще бъде с вход свободен. Гостите ще могат да разгледат отвътре кабината и салона на самолет Ан-24, в който ще се прожектират филми, свързани с историята на българската авиация.

Ще бъде подготвена фотодокументалната изложба „70 години полкова и базова структура във Военновъздушните сили на България“, която представя историята на авиационните подразделения на българските ВВС. Ще чуете разказ за издигането на българите в небето – от първия полет с балон през 1892 г., през създадените родни модели самолети до излитането на българи в Космоса. Над 60 летателни апарата, представящи бойната, транспортната, спортната и селскостопанската авиация, сред които единственият запазен водосамолет Арадо А3 „Акула“, първите ракетни самолети на въоръжение в България, както и вертолети, радиолокационни станции и други, допълват историческите страници, посветени на българската авиация.

6 май в Царевец (Велико Търново)

Снимка: Интернет

Този град винаги е добра идея. Красив, вълнуващ, интересен, наситен с история и множество забележителности.  Символ на възхода на Средновековна България са паметникът „Асеневци“ (издигнат през 1985 г. по случай 800-годишнината от въстанието на Асен и Петър) и спектакълът “Звук и светлина”. Единствено в Европа и сред малкото в света, аудио-визуалното шоу на хълма Царевец пресъздава в красиви цветови гами и подходящо подбрани музикални “епизоди” от историята на България. Невероятна гледка се откроява от площада „Цар Иван Асен II“, точно пред крепостта. А за 6 май спектакълът ще бъде и безплатен.

Абсолютно задължителна е разходката на хълма Царевец. Посещението на дворцовия и патриаршеския комплекс е неповторимо преживяване. В църквата на двореца са били положени мощите на известната светица Петка Търновска. Някога в крепостта е имало 23 храма и 4 манастира. Малка част от другите забележителности във Велико Търново са Самоводската чаршия, Къщата с маймунката, редица други къщи-музеи, архитектурно-музейният резерват Арбанаси и много други.

Празник на чевермето (Златоград)

Снимка: https://zlatograd.bg

Ако не сте посещавали това закътано местенце, задължително трябва да отидете. То в пълна степен е запазило спокойствието и красотата на едни отдавна отминали времена. За Гергьовден обаче това спокойствие отстъпва място на празничната шумотевица и наздравиците. И тази година около 100 чевермета ще се завъртят. Програмата ще започне с Гайдарско надсвирване и надиграване. Поканени са редица изпълнители като Николина Чакърдъкова, Николай Славеев, Росица Пейчева и много други. Дрескодът, разбира се, ще е народна носия 😊

Екипът на МадамаМама Ви пожелава хубаво време и незабравими празнични моменти!

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии