четвъртък, 30 май 2024

Детето е прието в детска градина – ами сега?

Какво ни трябва ако детето е прието в детска градина?

Вълнението около приемането на децата в детска градина е равностойно на приемането им в университет и дори повече. Особено в София, където това си е като да удариш шестица от тотото. С приемането обаче „проблемите“ съвсем не приключват. Даже напротив. Започва се едно чудене и маене – ами сега? Какво трябва да купя за градината? Какви дрехи? Какви обувки?

Обикновено всички детски градини организират родителски срещи в началото на учебната година през септември и там подробно разясняват какво ще е нужно. Повечето родители обаче нямат търпение и искат още от рано да се подсигурят с всичко необходимо. Затова предлагаме кратко ръководство (от личен опит). Правим го с уговорката, че всяка градина има свои изисквания. Например в нашата на една от родителските срещи около два часа се обсъждаше дали децата да пият вода от пластмасови или картонени чашки. Водата при нас се осигуряваше от родителското настоятелство. Както и чашки 😊 но всеки родител имаше свое мнение по този така важен въпрос. В много от градините всяко дете си носи надписано шише с вода.

Затова е хубаво при всички случаи да осигурите едно такова, ако ви поискат да носите. А иначе – със сигурност ще ви трябва раница. Изберете малка раничка, шкафчетата не са големи и няма много място, тъй като в тях се слагат още якета, дрехи, пантофи. Затова – задължително избирайте малка раничка, така и детето ще я носи много по-лесно.

Списък за детска градина:

• раница;
• пижама – 1 бр.;
• потник – 2 бр.;
• гащички/ слипове/ боксери – 3 бр.;
• чорапи – 2 чифта;
• клин/ долнище – 2 бр.;
• блуза с къс и/или дълъг ръкав (според сезона) – 2 бр.;
• елек без ръкав – 1 бр.;
• пантофи – 1 чифт;
• шапка (според сезона);
• бутилка за вода.

В повечето детски градини всеки понеделник раницата се оставя в шкафчето с изброения по-горе багаж и се взима в петък, за да се изперат дрехите. Ако през деня се е наложило детето да се преоблича, ще ви дадат мръсните дрехи още същата вечер. Затова не забравяйте на следващия ден да попълните резервите.

Малка раница за детската градина

Тръгването на детска градина е голяма крачка, както за майката, така и за детето. То се отделя от семейството и прекарва почти целия ден с други хора, които се грижат за него. Отговорността да подрежда и носи само своя багаж ще му вдъхне увереност и самочувствие. Затова е хубаво заедно да купите раницата, а и всичко необходимо за градината.

Бутилка за вода

Както казах, в различните градини практиката за водата е различна. В някои пият вода от диспенсър, използвайки чаши за еднократна употреба. В други децата сами си носят надписани чаши, а в трети – бутилки. Определено личните бутилки са добър вариант – децата сами пият вода, без да ангажират всеки път учителите да им дават чаши, а и могат да ги вземат с тях на площадката, когато излизат.

Пантофи за детската градина

Изборът на пантофи, според мен, е доста важен. Затова, ако имате възможност, е добра идея да вложите повече средства за купуването им. Детето прекарва цял ден с тях и ако не са му удобни, със сигурност ще му създават дискомфорт. Подметките трябва да се гъвкави и удобни за тичане и скачане. Имайте предвид, че с тези пантофи те ще ходят и на спорт (ако сте ги записали). Затова не трябва да запарват. Много важно – не взимайте пантофи с ципове, връзки и други сложни за закопчаване елементи. Най-добрият избор е лепенка – така детето само ще се справя с обуването и събуването.

Резервни дрехи

Хубаво е децата да имат по един или два чифта (за по-малките) резервни дрехи. Може да се залеят с вода, да се намокрят докато се мият, да се изпотят и какво ли още не. Затова подсигурете удобни резервни дрехи. Като цяло дрехите за градината трябва да са удобни и лесни за обличане. Не се лъжете (като мен през първата година) да взимате красиви дънкови панталони и ватирани блузи 😊 За момченцата избирайте меки и удобни долнища – да не са ватирани, да нямат ципове, връзки и т.н. За момичетата – клинове с ластик.

Подобна е ситуацията и с горните дрехи. Те трябва да са възможно най-лесни за обличане – без задно закопчаване, връзки, ципове. Без сукмани, колани, гащеризони. Освен че трябва да са удобни, е важно децата сами да се справят с обличането им. А и представете си една госпожа да облича блузите с малки копченца на десет момиченца след ставане. Ще им отнеме часове. В повечето градини е доста топло, дори през зимата, така че недейте да се подлъгвате да купувате дебели горни дрехи. Слагайте потник и тънка блузка.

Пижама

Изборът на пижамата също е важен. Като останалите дрехи и тя не трябва да е сложна за обличане. Хубаво е да е памучна и тънка, защото децата се изпотяват доста докато спят. Може да я купите отново заедно с детето, за да си избере само любимия герой, с който ще му е приятно и по-лесно да спи.

Шапка

В някои градини изкарват децата и през зимата, за да играят на снега. Тогава трябва да осигурите в шкафчето подходящ екип, който включва гащеризон и яке, дебела шапка, ръкавици, ботуши. За лятото ще е нужно да оставите шапка с козирка, защото на много площадки е доста слънчево.

Възглавница, чаршафи

И тук политиката на градините е доста различна. В някои позволяват на децата да занесат свои възглавници (по принцип там спят без). В други за най-малките искат протектори за леглата. Така че е хубаво това да бъде уточнено преди началото на учебната година.

И още:

Няколко памперса (за малките), мокри кърпички и хартиени салфетки в шкафчето никога не са излишни.

Свързани статии: Какъв подарък да изберем за учителите

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии