четвъртък, 30 май 2024

Издислав и Аспартан – как да изберем име за детето си

Издислав Илиев, Аспартан Георгиев, Маргарин Асенов. Дори и да не ви се вярва – тези имена фигурират в регистрите у нас. Помислете си само по колко пъти на ден казвате името на вашето дете:

– Издиславеееее, изяж си супата!

Аспартанеееееее, измий си зъбите!

Всъщност, именно името е най-често използваната дума от всеки родител. Може би наред с думичката „не“ 😊. Според учените, точно това е причината изборът на име да влияе в огромна степен върху живота на всеки един от нас. И това си има чисто научно обяснение. Всичко опира до позитивните асоциации – тъй като човек чува името си доста по-често от други думи. Затова обикновено ние обичаме своите имена и това чувство се пренася върху предметите или понятията, които са съзвучни с него, пише изданието Huffington Post. Прилагат и малко данни. Например, много хора в САЩ са склонни да избират градове, чиито названия напомнят на собствените им имена. Така Филип често иска да живее във Филаделфия, а Вирджиния – в щата Вирджиния.

Подобни асоциации действат и по отношение на професиите – имената Лоурънс и Лаура са по-разпространени сред адвокатите, тъй като английската дума lawyer е съзвучна с техните имена. Едва ли е възможно да се определят всички подобни връзки, но едно е сигурно – родителите не трябва да избират за децата си имена, които биха предизвикали подигравки.

Официалната статистика у нас показва, че през 2020 г. много родители у нас са се вслушали в този съвет и са избрали прекрасните имена Александър и Виктория. Именно те оглавяват класацията за най-често избираните през изминалата година. И може би това не е никак странно, защото звучат някак царствено и в същото време биха били добре приети навсякъде по света. Ако влезем в етимологията им, ще видим, че носят и силно символично значение. Александър означава защитник на хората. Едно от най-силните имена, надарява притежателя си със самоувереност, сила, упоритост . Александър е решителен, умен и общителен, има живо въображение и чувство за хумор. Произходът на името Виктория пък е римски. Богиня на победата на древните римляни. Виктория е женската версия на името Виктор – „победител“.

А през 2020 г. наред с традиционните имена Георги, Димитър, Иван и Никола преобладават нехарактерни за българската традиция имена като Мартин, Даниел и Виктор. Все по-често се срещат и имена на български ханове и царе – Борис, Калоян, Симеон, Самуил и други. Най-разпространените мюсюлмански имена при момчетата са Емир и Мерт. Челната тройка сред десетте най-често срещани имена при момичетата – Виктория, Мария и Никол, се запазва вече повече от пет години, като през 2020 г. веднага след тях са София и Рая.

Най-разпространените мюсюлмански имена при момичетата са Елиф и Мелек.
И ако нито едно от изброените имена не ви е харесало за бъдещия ви наследник, то ето няколко въпроса за размисъл. На първо място – ще предизвика ли избраното име подигравки? Примери за това вече дадохме. Издислав и Макарон със сигурност са лош избор, колкото и да ви се иска да сте оригинални. В опит да бъдат уникални, през последните години у нас има родители, които са кръстили децата си Благодара, Зоринела, Живодара, Емислав, Маркиан.

Да го кръстите ли на бабата или дядото?

Това е един от най-често обсъжданите въпроси. Макар че тази традиция като че ли замира през последните години, все още голямата част от семействата се придържат към нея. И макар да казват, че името на внучето е единствената връзка със свекървата, ако го кръстим на нея, със сигурност ще я спечелим за цял живот. Естествено не е нужно да кръстите детето си Пенка, ако баба му се казва така. Но Пламена е един компромисен вариант.

Как ще звучи първото име заедно с фамилията?

Винченцо Иванов или Дженифър Ганчева са доста лоши комбинации.
Как би звучал съкратеният вариант на името? Макар че Александра е доста хубаво име, гальовното Сашка едва ли ще ви хареса особено.
Създава ли ви лоши асоциации?

Ако ви връща спомени за някой стар приятел, който ви е наранил ужасно или бивше гадже, което ви е разказало играта – тогава е хубаво да разубедите половинката си.

Хубаво е да помислите и дали името прилича на това на баткото или каката. По-добрият вариант е всяко от децата да има своя идентичност и имената им да нямат общо едно с друго. Мартин и Марина определено ще предизвикат объркване, както при децата, така и сред роднините.

Подходящо ли е името за възрастен?

Не забравяйте, че вашето малко съкровище някой ден ще порасне. Затова умалителни от типа на Виолетка, Цветанка, Иванчо, Тошко не са особено добър избор.

Каквото и име да изберете за вашия наследник – важното е да сме живи и здрави!

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии