понеделник, 13 май 2024

Днес 26-ти юли празник на Либерия и Малдиви

На 26-ти юли е Националният празник на Либерия.

Тя е държава, разположена на западното крайбрежие на Африка. Столицата е Монровия. Основана е като колония на освободените роби от САЩ и поради това носи името Либерия (от англ. Liberty – „свобода“).

Нейният климат е екваториален, а най-добре да пътувате до там по време на сухия сезон между ноември и април. През годината температурата се променя много малко – средната е 27 ° C. Зимата е от декември до февруари. Тя е изключително бедна страна с много ниска продължителност на живот. Забележителности са разположени главно по западното крайбрежие на континента Африка като има няколко не много големи водопади – Kpatawee Waterfall област Bong.

По границата с Гвинея и Код дИвоар минава Mount Nimba. Това е не много висока планинска верига с вечнозелени гори. В тях се срещат високоинтелигентни шимпанзета, които са усвоили камъка като инструмент. Две са защитените територии в Либерия. Национален парк Sapo. Най-големият парк в страната и вторият по големина в Западна Африка. Местната валута е Либерийски долар. Като 1 лев се равнява на 104 либерийски долара.

На 26-ти юли е и Националният празник на Малдивите.

В Индийския океан, почти на самия екватор се намира кораловият архипелаг – Малдивите. Той се състои от почти 1 200 малки островчета, от които само 202 са обитаеми. Те никога не са били част от континента. Туристите задължително получават венец на врата и гирлянди от благоуханни цветя. Всеки остров е отделен курорт със собствено пристанище, бюра по настаняване, барове, ресторанти.

Няколко любопитни факта за Малдивите:

– вносът на алкохол е строго забранен, но в баровете и ресторантите предлагат;
– атеизмът е незаконен и се наказва със смъртно наказание;
– на Малдивите се добавя заплащане от 10% на всички услуги, затова не се изисква бакшиш;
– местните говорят дивехи и английски;
– не се изисква виза при посещение;
– всеки курорт има своя инсталация за обезсоляване на водата, а бутилирана е достъпна навсякъде;
– летището е разположено на отделен остров като транспортът от него е моторна лодка или хидроплан;
– Мале е най-малката столица в света на „най-ниската“ държава.

Днес е ден ден за празник! Затова празнувайте или Националният празник на Либери, или този на Малдивите. Може да празнувате рожден ден на любим човек или просто началото на седмицата. Поводи много. Честит 26-ти юли!
- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии